Újabb óriás tintahalat fogtak ki

Rettegnek a halászok: "valami rossz dolog van készülőben"

Egyre jobban félnek a japán halászok, akik ismét egy abnormálisan nagyra nőtt tintahalat fogtak ki a tengerből. Úgy vélik: valami rossz dolognak lehet az előjele, hogy így megváltoztak ezek az állatok.

2014.02.20 07:32ma.hu
Fotó: The Japan Times

Egyre nagyobb számban kerül a halászok hálójába gigantikus méretű tintahal a japán partok mentén, ezúttal is egy több méteres példányt sikerült kifogni. Az állatnak hiányzott a két leghosszabb csápja, ezért méretét csak becsülni tudják, de a szakemberek úgy vélik, hogy a Tottori prefektúrában lévő Iwami város mentén hálóba akadt példány az elfogása előtt mintegy nyolc méter hosszú lehetett. Az elmúlt év második felében különösen megszaporodtak az ilyen óriási méretű gerinctelen tengeri fajok. A 44 éves Shigenori Goto, aki két nagyméretű tintahalat is kifogott a Sado-sziget közelében, azt mondta, 15 éves halász pályafutása alatt sosem látott ilyen lényeket, most meg kettőt is megfogott. "Nagyon kíváncsi vagyok, mitől lehet ez, talán valamiféle előjel" - vélekedett a The Japan Times című lapban.

Az óriás tintahalak általában 600 méteres mélységben élnek, ahol a víz hőmérséklete 6-10 fok között van. A közönséges tintahal mérete mindössze 15-25 centi közötti, az óriáskalmárok a két hosszú karjukat is beleszámolva 5-10 méteresre nőnek meg, de korábban annyira nem volt jellemző rájuk, hogy a felszín közelébe merészkedtek volna, hogy még a megfigyelésük is nehézkes volt a tudósok számára. Az eddig ismert legnagyobb kifogott tintahal 14 méteresre nőtt meg, 1966-ban fogták ki a Bahamákon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.