Bármikor felrobbanhatott volna

Éles bombát találtak a kifogott tintahalban

Épp a frissen kifogott tintahalakat tisztította az egyik helybéli halász a dél-kínai Guangdong tengerpartján, amikor kése fémnek ütődött: egy 1,4 kilós, máig éles bomba volt a hatalmas víziállat bensőjében.

2013.03.25 16:20ma.hu

Közel egy méter hosszú volt az a tintahal, amit Kína déli részén, Guangdong tartomány sekély tengerpartjánál fogtak ki a halászok, aztán elvitték a közeli halpiacra, ahol az árus annak rendje-módja szerint neki is látott a tisztításhoz és a kizsigereléséhez. Ám nagyon meglepődött, amikor kése hirtelen fémhez ért és kibontva a tengeri lény belsőjéből egy padlizsán formájú, közel 1,4 kilós bomba került elő.

"Ez a fajta tintahal a part közelében él és rendszerint kisméretű halakkal, valamint fűrészes garnélarákkal táplálkozik" - magyarázta a döbbent halárus a helyi lapnak. "Lehet, hogy ez a példány azt hitte a bombára, hogy a kedvenc étele az és lenyelte" - vélte.

A helyi rendőrség úgy véli, a bomba hajdanán egy vadászgépről eshetett a tengerbe, de egyelőre nem tudni, pontosan mikor. Mindössze annyi biztos a felszínén található rozsda alapján, hogy jó régóta heverhetett a víz mélyén, viszont a hosszú évek ellenére mindmáig aktív maradt és bármikor felrobbanhatott volna. A halász a bomba felfedezését azonnal bejelentette a rendőrségen, ők pedig irányított robbanással semmisítették meg a veszélyes tárgyat.

A legutóbbi hasonló eset 2007-ben történt - emlékeztetett a The Daily Telegraph című brit lap -, akkor egy grönlandi bálna gyomrában találtak egy 19. századból származó, ugyancsak éles bombát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.