Eredetileg 8 méteres volt

Négyméteres, óriástintahal - videónk is van róla!

Több mint 160 kilót nyomó óriástintahalat fogott egy japán halász Szadogasima szigeténél.

2014.01.14 17:45MTI

Goto Sigenori a múlt héten, szerda reggel fedezte fel hálójában a hatalmas puhatestűt, amelyet mintegy 70 méter mélységből, a parttól körülbelül egy kilométer távolságban fogott ki.

A hím tintahal nem sokkal azután elpusztult, hogy a felszínre húzták. Az állatot kutatóintézetbe szállították további tanulmányozás céljából.

Szakértők szerint a tintahal eredetileg körülbelül 8 méteres lehetett, kifogásakor ugyanis elvesztette a testhosszának mintegy felét kitevő karjait.



Az eddig kifogott legnagyobb óriástintahal testhossza - beleszámítva karjait is - elérte a 18 métert. A hímeknél nagyobb nőstények súlya becslések szerint elérheti a 275 kilót is.

Tavaly egy japán vezetésű kutatócsapatnak elsőként sikerült természetes környezetében, csaknem 1000 méteres mélységben felvételeket készítenie egy óriástintahalról.

Japánban a tintahal nyersen és főzve is kedvelt ételnek számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.