Misi Mókus elutazott?

Rejtély: mit keres egy fekete mókus Anglia közepén?

Titokzatos fekete mókus bukkant fel az angliai Coventry katedrálisának közelében, a mutáns lényt először csak a látogatók vették észre, de mára a szakemberek is megerősítették, hogy ott van.

2014.01.14 07:29ma.hu

Furcsa, a feje búbjától a farka végéig fekete színű mókust szúrtak ki az angliai Coventry városban a katedrális környékén sétálók, és bár elsőre meglehetősen hihetetlennek tűntek a beszámolók, mostanra az egyetem akadémikusai is megerősítették, hogy valóban egy ritka, mutáns fajta egyik tagja ugrándozik fáról fára. Az Anglia Ruskin University docense, Helen McRobie ugyanakkor nem tud magyarázatot adni rá, hogyan kerülhetett egy fekete mókus a város közepére. "Olyan, mint egy kis gazfickó, csak szaladgál körbe-körbe" - mondja a 46 éves tudós. McRobie úgy véli, új párzási terület reményében szökhetett meg valahonnan, mert a környező területeken is több helyről jelentettek fekete mókusokat.

A docensnő akkor kezdett a ritka, két gén módosulása miatt feketévé vált mókusok iránt érdeklődni, amikor még egyetemista volt. Egy honlapot is létrehozott, oda várja a bejelentéseket, ez segíti a kutatásait is. Az elmúlt évtizedekben több ezer észlelésről kapott hírt.

"A fekete mókusok először Észak-Amerikában jelentek meg, és a viktoriánus korban kerültek először az Egyesült Királyságba, kis ketrecekben hozták be. Elsősorban magánállatkertekben tartották őket. Annak az oka, hogy manapság Nagy-Britannia egyre több részén bukkannak fel, az lehet, hogy megszöktek vagy szabadon engedték őket a vadonba" - magyarázta a szakértő. Elmondása szerint a fekete mókus ugyanattól az őstől származik, amelyből a szürke fajta is kialakult az őshonos vörösből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.