Soha nem szabadulhat a rácsok mögül

Nem véletlen a siker: gyilkosságért ül a börtönben a krimiíró

Egyértelmű győzelmet aratott a bírák közt Alaric Hunt első regénye, de a gyilkossági krimi szerzőjével hiába is próbáltak volna interjút készíteni a riporterek: a szerző az életfogytiglani büntetését tölti a börtönben.

2014.01.13 12:58ma.hu

Amikor a bíráló bizottság tagjai elolvasták Alaric Hunt Cuts through bone című gyilkossági krimijét, nem győzték dicsérni az író realista ábrázolásmódját, így aztán nem is volt kérdéses, hogy a Private Eye Writers of America nevű szervezet idei fődíját és az ezzel járó 10 ezer dolláros összeget az elsőkönyves szerző kapja meg. Az eredményhirdetés után azonban igencsak meglepődtek a bírák, no meg a szenzációra éhes újságírók is: a győztessel hiába is akartak volna interjút készíteni, de a díjat sem vehette át a fényes ceremónián.

Alaric Hunt ugyanis épp az életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy dél-karolinai börtönben egy több mint 20 évvel ezelőtti gyilkosság miatt. Alaric Huntot azért ítélték el, mert testvérével egy ékszerboltba akartak betörni, és figyelemelterelésképp tüzet gyújtottak. Csakhogy a füst miatt életét vesztette egy 23 éves végzős diáklány, Joyce Austin. A fivéreket egyaránt életfogytiglanra ítélték, 30 évig még feltételesen sem kerülhetnek szabadlábra.

A most 44 éves Hunt a különösen szigorúnak tartott börtön könyvtárában dolgozik, és bevallása szerint a bezártság ideje alatt elkezdett érdeklődni a könyvek iránt, különösen Ernest Hemingway írásait kedveli. Aztán három évvel ezelőtt meglátott egy felhívást, amelyben krimiíróknak hirdettek versenyt, és úgy döntött, megpróbálkozik egy saját regénnyel. Az írás kilenc hónapjába telt, mert közben a börtönbeli munkáját is el kellett látnia, de végül megszületett a mű, amelyben egy férfit igazságtalanul vádolnak gyilkossággal.

Hunt kiadója hangsúlyozta, hogy a könyv nem a saját élményét tartalmazza. Dél-Karolinában egyébként a raboknak nem tiltja törvény, hogy profitot termelő tevékenységet végezzenek, mint például amilyen az írás is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.