Tanzániában

Van, ahol kétharmadával csökkent az elefántok száma 1976 óta

A Selous, a Mikumi, a Ruaha és a Ruangwa parkokban összességében 66 százalékkal apadt az elefántok száma 1976 és a múlt év vége között. A selous-mikumi ökoszisztéma 1976-ban még 109 419 elefántot számlált, most azonban csak 13 084-et.

2014.01.12 20:30MTI
Forrás: MTI

Tanzániában kétharmadával csökkent az elefántok száma 1976 óta az orvvadászat miatt - közölte a kelet-afrikai ország kormánya.

A szombaton ismertetett adatok egy 2013 végén a Tanzánia nemzeti parkjaiban és rezervátumaiban végzett elefántszámlálás eredményei - derült ki a természeti erőforrásokért és a turizmusért felelős miniszterhelyettes közleményéből.

Ezek szerint a Selous, a Mikumi, a Ruaha és a Ruangwa parkokban összességében 66 százalékkal apadt az elefántok száma 1976 és a múlt év vége között. A selous-mikumi ökoszisztéma 1976-ban még 109 419 elefántot számlált, most azonban csak 13 084-et - emelt ki egy kritikus adatot Lazaro Nyalandu, rámutatva arra, hogy a helyzet mennyire súlyos.

A szafarik, amelyeket a résztvevők gyakran az Indiai-óceán partján fekvő ország tengerpartján eltöltött vakációval kötnek össze, alapvető jelentőségű devizabevételi forrást jelentenek Tanzánia számára.

Az elefántokra és az orrszarvúkra irányuló és egyre növekvő orvvadászat miatt októberben a rendőrség és vadőrök nagyszabású akciót indítottak a vadorzók ellen. Azóta számos letartóztatásra került sor, igaz, az orvvadászok így is 60 példányt mészároltak le november 1. és december 28. között.

Az elefántagyarral és az orrszarvútülökkel folytatott feketekereskedelmet elsősorban a jelentős ázsiai és közel-keleti kereslet táplálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.