Lehet, hogy már milliomos lehetne

20 éve minden kaparós sorsjegyből vásárol, de egyet se néz meg

20 éve szinte nem jelent meg Angliában olyan kaparós sorsjegy, amiből legalább egyet ne vett volna meg Dave Mannix, ám egyet sem kapart le, hogy megtudja, nyert-e: sajnálja az ezüstcsíkot.

2014.01.09 14:59ma.hu

Alighanem a világ legnagyobb hibátlan kaparóssorsjegy-gyűjteményével büszkélkedhet a 42 éves Dave Mannix, felesége azonban mérsékelten lelkesedik a férfi szenvedélye iránt. Mannix 1994 óta szinte az összes, Angliában kiadott játékszelvényből vett legalább egy darabot, ám soha egyet sem kapart le, mert mint mondja, sajnálná felsérteni az ezüstréteget - anélkül viszont lehetetlen megtudnia, hogy vajon nyert-e. A sorsjegyek többsége azóta már le is járt, így még ha lett is volna a vékony réteg alatt valami nyerő kombináció, az Mannix úrnak úgyis mindegy, az állami szerencsejátékok szervezője szerint viszont ezzel nagyságrendileg 5 millió fontot (1,8 milliárd forint) hagyott veszni.

A szelvényekre 20 év alatt összesen körülbelül 80 ezer fontot, 29 millió forintnyi összeget költött, most azonban úgy döntött, megszabadul a gyűjteményétől, és 500 ezer fontért árverésre kínálta a teljes, nagyjából 100 ezres kollekciót. "Lehet, hogy a következő tulajdonos majd rájön, mit nyerhettem volna ezekkel" - jegyezte meg. A sorsjegyek mostanra egy egész szobát elfoglalnak a házában, gondosan dobozokba rakva és katalogizálva, így mindegyikről pontosan tudja, hol találhatók.

Az Indiana Jones, James Bond, A gyűrűk ura és a Star Wars különkiadásait is magában foglaló gyűjtemény előzménye a 80-as évektől indult, amikor szinte mindenki megszállottan rakosgatta el a telefonkártyákat. Csakhogy mire beköszöntöttek a 90-es évek, az uralmat átvették a mobiltelefonok, és a telefonkártyák korának leáldozott. Aztán 1994-ben Mannix az egyik barátjától kapott egyszerre 400 darab kaparós sorsjegyet - ekkor fordult figyelme a nyereményszelvények felé. Eleinte a nyeretlen szelvényeket gyűjtötte össze a lottózókban, ebből 90 ezer körül van neki, de 10 ezer olyan szelvény is van a birtokában, ami soha nem lett lekaparva, és mivel ezeket legfeljebb hat hónapig értékesítik, már nincs is miért megkapirgálni a felszínt.

A férfi nagy fájdalma, hogy a legelső, 1994-es karácsonyi extra sorsjegyből utólag sem tudott szerezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.