Látogatóközpont

A druidáknak nagyon nem tetszik a megújult Stonehenge

Követelték a neolitikumból származó leletek kiállításról való visszavonását és a csontok eltemetését. Vezetőjük, a Loyal Arthurian Warband nevű csoport élén álló King Arthur Pendragon viktoriánus peep show-hoz hasonlította tárlatot.

2013.12.19 00:30MTI

A druidáknak nem tetszik a megújult Stonehenge, pontosabban a megalitikus építményt övező új, frissen megnyílt látogatóközpont kiállítása, amely ellen tiltakozást is szerveztek szerdán az újdruidizmus képviselői.

A több tucatnyi pap követelte a neolitikumból származó leletek kiállításról való visszavonását és a csontok eltemetését. Vezetőjük, a Loyal Arthurian Warband nevű csoport élén álló King Arthur Pendragon viktoriánus peep show-hoz hasonlította tárlatot.

A Stonehenge-et kezelő English Heritage közölte, korábban fontolgatta, hogy nem eredeti csontokat tesz közszemlére, de aztán meggondolta magát, mert "az eredetiség fontos szempont az angol történelem bemutatásában".

A 27 millió fontból létesült új központ azzal a szándékkal épült meg, hogy több információval lássa el a Londontól 130 kilométerre délnyugatra található Stonehenge látogatóit.

Stonehenge-et három szakaszban építették az i.e. 3000 és i.e. 1600 között, továbbra is tisztázatlan célból. Egy közelmúltbeli vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a kőépítmény területe előkelő családok hatalmas temetkezési helyeként szolgálhatott nagyjából az i.e. 3000-től kezdődően. A régészek több tucat személy elhamvasztott csontjaira bukkantak és megállapították, hogy a földi maradványok egy részének helyét eredetileg lazurit jelezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.