Az eddigi legpontosabb digitális modell

Stonehenge a napfordulók idején volt "csúcsformában"

Az angliai Stonehenge rejtélyes őskori kőtömbjeit úgy állították fel, hogy a téli és nyári napforduló idején kerüljön "csúcsformába", amikor a kövek között "utat törő" fényzuhatag kápráztatta el az egybegyűlteket - derítették ki az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet szakemberei.

2012.10.09 23:30MTI

Lézeres letapogatással a megalitikus építményegyüttes eddigi legpontosabb digitális modelljét készítették el: a kövek felszínén lévő szabálytalanságokat, képződményeket 0,5 milliméteres pontossággal térképezték fel. Ezt megelőzően 1993-ban végeztek hasonló felmérést, de a fényképfelvételek pontossága nem haladta meg a 2 centimétert.

A vizsgálat eredménye szerint a kőtömböket úgy helyezték el, hogy a legszebb látványt az építmény az év leghosszabb napjának hajnalán és az év legrövidebb napján napnyugtakor "nyújtsa".

A háromdimenziós szkennelés azt is kimutatta, hogy északkelet felé a köveket sokkal gondosabban munkálták meg, mint a többit, s ebből a látószögből sokkal hatásosabb volt a látvány. A látogatók ugyanis a felvonulási úton, északkelet felől érkeztek, így a "kiglancolt" kőtömböket pillantották meg elsőként. Különösen szép látványban volt részük az érdeklődőknek alkonyatkor téli napforduló idején.

A szkennelés során 71 új fejszefokábrát fedeztek fel, amelyeket a kőtömbökre véstek, ezzel megduplázódott a brit szigeteken ismert hasonló őskori "graffitik" száma. A legújabb vizsgálatok szerint a fejszefokábrákat a korai bronzkorban készítették, körülbelül ezer évvel a stonehenge-i munkálatok megkezdése után.

Az English Heritage szakemberei számba vették a György- és Viktória-korabeli károkozást és graffitiket is. A 18. században például a látogatók vésőt bérelhettek, hogy saját kezűleg hasíthassanak le egy kis "szuvenírt" emlékbe.

A hatalmas kőtömböket körülbelül 400 kilométeres távolságból szállították a helyszínre Kr.e. 2100 táján, s a régészek a mai napig nem tudták megfejteni, hogy miként tudták az "alkotóelemeket", amelyek közül a legsúlyosabb 45 tonnát nyom, vízszintesen felállítani és ilyen pontosan elrendezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.