Újkőkori kultikus központ

Uráli "Stonehenge-t" fedeztek fel

Újkőkori kultikus központot, egyfajta uráli "Stonehenge-t" fedeztek fel orosz régészek a Cseljabinszki-területen.

2010.10.20 17:39MTI

A Cseljabinszki Állami Egyetem archeológusai Annyenszkij település közelében leltek rá a menhir-együttesre, amelynek a szakemberek véleménye szerint vallási rendeltetése volt.

A struktúra középpontjában kétméteres kő magasodik, körülötte nagyméretű gránitlapokat fektettek le, valamivel távolabb pedig a négy égtáj felé tájolt kőtömböket állítottak fel.

Mindeddig hasonló építményeket nem fedeztek fel az Urál-hegység déli részén - olvasható a Russia-InfoCentre (http://www.russia-ic.com) honlapján.

Stonehange - a "nagy testvér"


Az expedíció összességében harminc régészeti helyszínen végzett feltárásokat. A szakemberek a legérdekesebb felfedezések közé egy halomsír-együttest sorolnak, amelyben különböző korokból származó kurgánok találhatók.

Feltártak egy bronzkori települést is, ahol rengeteg kőeszközt és cserépedény került napvilágra, valamint felfedeztek két "menhir-sétányt" .

A menhirek a megalitikus kultúra jellegzetes emlékei, elnevezésük a kelta "állókő" kifejezésből származik. Valamennyi kontinensen megtalálhatók ezek az újkőkori "állókövek", Európában a legtöbb Bretagne-ban van.

A menhirek szerepe vitatott, feltehetően a termékenységi kultuszhoz és rítusokhoz kapcsolódtak, mások szerint csillagászati megfigyeléseket szolgáltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.