Udvariasságra nevel a francia kávézó

Olcsóbb a kávé, ha meg is köszöni

Megelégelték egy francia kávézó felszolgálói, hogy a stresszes és rohanó üzletemberek többsége képtelen egy "köszönöm"-öt kipréselni, amikor megkapják a kávéjukat, ezért különös megoldáshoz folyamodtak.

2013.12.13 10:00ma.hu

Az udvariasság kifizetődő, egy francia kávézóban ráadásul szó szerint: alig egyötödébe kerül a kávé annak, aki veszi a fáradságot és megköszöni a rendelt élénkítőt. A nizzai La Petite Syrah kávézó felszolgálói ugyanis megelégelték, hogy a vendégek, akik jellemzően az állandóan rohanó, túlhajszolt üzletemberek közül kerülnek ki, néha kifejezetten mogorván vetik oda nekik: "Egy kávét!" Így aztán különös módszert eszeltek ki a menedzserek megnevelésére: minél udvariasabb valaki, annál nagyobb kedvezményt kap.

Fotó: freedigitalphotos.net

Egy kávé például alapból 7 euró (2000 forint), de ha a rendelés úgy hangzik el: "Egy kávét, legyen szíves!", már csak 4,1 eurót kell fizetni (ez alig több 1200 forintnál), és ha még egy köszönömmel is kiegészíti a kérését a kedves vendég, akkor már csak 1,4 eurójába, azaz 420 forint körüli összegbe kerül a forró fekete.

"Az egész úgy kezdődött, mint egy vicc, mert az ebédidőben betérő vendégek nagyon idegesek voltak és feszültek, néha kifejezetten durván szóltak hozzánk, mikor kávét rendeltek" - magyarázta Fabrice Pepino üzletvezető. "Így hát kitaláltuk, hogy kedvezményt adunk, hogy nyugodtabbak és türelmesebbek legyenek" - mondta. Bár egyelőre nem tudni, hogy hosszú távon mekkora módosításra szorulnak majd az árak, hogy továbbra is megérje az alapárnál olcsóbban adni a kávét, de most a vendégek többet mosolyognak, és az üzletvezető szerint ez a legfontosabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.