Túlzottan hasonlít a lovasrendőrök egyenruhájához

Büntetnék a rendőrök az "udvarias" láthatósági mellényt

Szándékosságot sejtenek a brit rendőrök néhány láthatósági mellény hátán lévő felirat mögött: a jelzés túlságosan hasonlít arra, amely a rendőrség hivatalos egyenruhájának hátán virít.

2013.05.06 07:29ma.hu

Egyre népszerűbb Anglia-szerte az a láthatósági mellény, főként a motorosok között, amely nem pusztán egy fluoreszkáló szövetdarabként simul a hátukra, hanem egy extra fényvisszaverő csíkkal, valamint egy, az "udvarias" szó angol megfelelőjével, a POLITE szóval figyelmezteti az autósokat, hogy legyenek sokkal körültekintőbbek. A gyakorlat szerint ez a két külön jelzés mintegy három másodperccel hamarabb tudatosul az autósok fejében, mint az egyszerű neonzöld változat. A kockás fényvisszaverő sáv, valamint a POLICE szóhoz valóban erősen hasonlító felirat ugyanakkor a rendőrség tetszését nem igazán nyerte el: szerintük szándékosan utánozni akarják a hatóságokat az ezen mellény viselői.

A gondot főként az okozza, hogy a brit lovasrendőrök egyenmellénye tényleg megtévesztően hasonló az "udvarias" mellényhez és a szervezet egyik vezetője úgy véli, akár problémát is okozhat, ha a közeledő autósok összetévesztik a motorosokat a rendőrökkel - írja a Daily Telegraph. Épp ezért arra szólította fel nemcsak a két keréken közlekedőket, de magát az ilyen mellényt gyártó vállalkozásokat is, hogy előbbiek ne vásárolják és viseljék, utóbbiak pedig eleve ne is készítsenek efféle mellényeket.

Fotó: Stickybottle


Az évi 3000 motoros baleset miatt azonban a közlekedők jelentős része visszautasította a javaslatot, rámutatva, hogy 2011-ben legalább négy motoros vesztette életét és több mint 130-an sérültek meg olyan balesetekben, amelyek egyértelműen összefüggnek azzal, hogy a motorosok megijedtek a mellettük túl közel és gyorsan elhaladó autóktól. Egyes láthatósági mellényeken nem véletlenül szerepel a POLITE felirat alatt egy kiegészítő sor: "Kerüljön nagy ívben és lassan".

A motorosok közössége azzal védekezik, hogy ők nem szándékosan viselnek megtévesztő feliratot a hátukon, mindössze az 1996. évi rendőrségi törvény előírásaival is összhangban lévő külön jelzésekkel látták el a kabátokat. Véleményük szerint addig, ameddig nem a POLICE szó szerepel a ruhán, addig senki nem vádolhatja őket azzal, hogy szándékosan rendőrnek adnák ki magukat. A ruhára elsőként fokozott biztonsági elemeket varró cég is megdöbbent a rendőrségi ajánláson, miszerint el kell távolítani ezeket a jelzéseket, de végül úgy tűnik, sikerült kompromisszumos megoldást találni: az újabb darabok már a "PLEASE" (kérem) szóval készülnek, ami remélhetőleg távolról sem fog rendőrségnek látszani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.