"Tisztelt Öcalan Úr"

Udvariasságért megbüntetett kurdok pert nyertek Strassbourgban

Pert nyert kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán az a tizenkilenc kurd, akit a török hatóságok korábban Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér udvarias megszólítása miatt ítéltek el.

2013.10.01 18:35MTI
Abdullah Öcalan kurd vezető mellett tüntetnek

A mostani felpereseket 2008 novemberében egyenként mintegy 700 euró pénzbírságra ítélte egy török büntetőbíróság "egy bűnöző dicsőítése miatt". A vád szerint egy török bírósághoz benyújtottak egy petíciót, amelyben követelték azt a jogot, hogy használhassák az udvarias "sayin" kifejezést (jelentése: tiszteletreméltó, nagyra becsült, tisztelt) Öcalan megszólítására. A török törvények alapján a "sayin Öcalan" (Tisztelt Öcalan Úr) kifejezés használata büntetendő cselekmény.

A petíciót benyújtók korábban elmagyarázták: tettükkel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a kifejezést használók büntetésre számíthatnak. 2005-ben a kurd Demokratikus Néppárt (DEHAP) egy vezetőjét hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért nyilvánosan használta a "sayin Öcalan" kifejezést.

A strasbourgi bíróság keddi ítéletében a szólásszabadság megsértéseként értelmezte a korábbi török ítéleteket, és a felperesek mindegyikének 640 euró kifizetését ítélt meg a korábbi pénzbírság kiegyenlítésére, valamint további 2500 eurót adott az erkölcsi sérelem ellensúlyozására.

Az ítélet felidézte, hogy a szólásszabadságot tiszteletben kell tartani, még akkor is, ha sértő, sokkoló vagy nyugtalanító fogalmakról van szó. A pluralizmus, a tolerancia és a nyitottság szellemében, amelyek nélkül nincs demokratikus társadalom - hangsúlyozta az emberi jogi bíróság.

Emellett a strasbourgi ítélet felidézte, hogy a felperesek az Abdullah Öcalan vagy a Kurd Munkáspárt (PKK) által elkövetett cselekedetek támogatásának vagy azok jóváhagyásának semmiféle jelét nem mutatták. Így a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a tizenkilenc kurd szólásszabadságának akadályozására "nincs szükség egy demokratikus társadalomban".

Az emberi jogi bíróság ítélete nem végérvényes. A török hatóságok három hónapon belül új vizsgálatot kérhetnek az ügyben, mindenesetre a bíróság nem köteles teljesíteni a kérést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.