A magas biztonsági szint sem volt elegendő

Puncsot főztek a rabok a börtönben, az őrök nem vették észre

Ausztria egyik legbiztonságosabb fegyintézetének tartják a kremsi börtönt, ám a leleményes raboknak mégis sikerült kijátszaniuk az őröket és tekintélyes adag karácsonyi puncsot főztek.

2013.12.11 09:39ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Az alsó-ausztriai Kremsben álló Stein börtönt - ahol többek közt a vérfertőzéses szörnyként is ismert, életfogytiglanra ítélt Josef Fritzlt tartják fogva - az ország egyik legszigorúbb fegyintézeteként tartják számon, ám a minap igen súlyos szabályszegésekre derült fény, amely egyértelműen az őrök figyelmetlenségére vezethető vissza. Az őrök beismerték, hogy a konyhában dolgozó rabok közel 60 liter puncsot, a jellemzően téli ünnepekkor fogyasztott gyümölcsös alkoholtartalmú italt főztek különféle gyümölcsökkel elkevert kenyérgalacsinokból.

A kenyérben lévő élesztő beindította a gyümölcsökben található cukor erjedését, így hoztak létre alkoholt, amiből aztán már könnyű volt a szeszesitalt elkészíteni. Az őrök egy átfogó razzia során bukkantak rá a nagy mennyiségű italra. "A fogvatartottak számára adott a lehetőség, hogy gyümölcsöt vegyenek maguknak, a jól végzett munka jutalmaként. Sajnos a foglyok visszaéltek ezzel a konyhában, és magas alkoholtartalmú italok készítésére használták" - mentegetőzött Christian Timm, a börtön igazgatóhelyettese.

Azt is elismerte a vezető, hogy egyéb tiltott tárgyak is előkerültek a belső házkutatás során, például régi mobiltelefonok és pendrive-ok, de találtak némi kannabiszt is.

A puncsfőzésben főszerepet játszó Fritzl 24 éven keresztül szexuális rabszolgaként tartotta fogva a saját lányát a háza alatt kialakított börtönben és hét gyermeket nemzett neki. A steini börtönben a jó magaviseletéért cserébe kapta meg a lehetőséget, hogy a konyhán dolgozzon, ami a rabok számára az egyik legcsábítóbb munkalehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.