Bő másfél kilométerrel elszámolták magukat

Kínos: 90 éve rossz helyen ásnak a Stonhenge kutatói

90 éve próbálják a tudósok kideríteni a Stonhenge köveinek rejtélyét, legfőképp azt, hogy honnan és hogyan kerültek a jelenlegi helyükre a hatalmas darabok, ám most úgy néz ki, majdnem egy évszázada rossz helyen keresgéltek.

2013.11.21 10:15ma.hu

Darabonként legalább négy tonnát nyomnak, ám biztos, hogy nem ott ásták ki a földből, ahol most állnak - ennyit már biztosan tudhattunk eddig is a misztikus Stonehenge hatalmas köveiről. Sőt, az elmúlt 90 évben a kutatók egymás után végeztek ásatásokat és különféle vizsgálatokat a Wiltshire területén álló kövek miatt, mindvégig úgy tartották, hogy valahonnan a 150 mérföldre (240 km) lévő Carn Meini környékéről vitték a végső helyükre a monstrumokat. Csakhogy most a geológusok röntgensugarak segítségével felfedezték, hogy mindvégig rossz helyen keresgéltek, valójában egy másik hegyből, az 1,6 kilométerrel távolabbi Carn Goedog nevű hegyből vájták ki a köveket és onnan szállították a kultikussá vált helyre.

Fotó: MTI

Az új felfedezések hatására feltámadt a remény, hogy talán végre kiderülhet, az őskori ember faragta-e ki a monolitokat és szállította Wiltshire-be, vagy az utolsó jégkorszak gleccsereinek köszönhető a kövek rejtélyes "vándorlása" - számolt be a Daily Mirror. Dr. Richard Bevins, a Walesi Nemzeti Múzeum munkatársa is azon tudósok közt van, akik részt vettek a kövek igazi forrásának azonosításában, epésen megjegyezte: nem várja, hogy karácsonyi képeslapot kapjon azoktól a régészektől, akik évek óta rossz helyen végeztek ásatásokat. Az új felfedezést mindenesetre már külső szakértők is megerősítették, ami nagy megkönnyebbülés volt a projektben résztvevők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.