Jogtalanul tartják őket fogva

Madonna: A Greenpeace-aktivistákat szabadon kell engedni!

Paul McCartney után Madonna valamint Marion Cotillard is csatlakozott az Oroszországban fogvatartott Greenpeace-aktivistákat védelmező hírességekhez, mindketten a letartóztatott környezetvédők szabadon bocsátását akarják elérni.

2013.11.16 16:57MTI
MTI

"Ez a harminc ember most azért ül börtönben, mert békésen tüntetett az Antarktiszon. Hallassátok a hangotokat és juttassuk őket haza" - szólított fel az amerikai popénekesnő a környezetvédők Twitter-oldalára írt üzenetében.

Marion Cotillard Oscar-díjas francia színésznő a párizsi Louvre előtt szervezett tüntetésen vett részt. "Egyes embereknek van kellő bátorságuk ahhoz, hogy védelmezzék a nehéz helyzetben levő Földet. Teljeséggel abszurd kilátásba helyezett büntetésük - hangoztatta a színésznő, aki a múzeum előtt elhelyezett szimbolikus ketrecbe zárkózva több francia politikus és kulturális személyiség oldalán kelt az Oroszországban szeptember közepe óta fogvatartott aktivisták védelmére.

A 28 környezetvédő aktivista és két fotóriporter akár hétévi börtönbüntetést is kaphat, amiért szeptemberben az északi sarkvidéki orosz olajkitermelés ellen tiltakozva megpróbáltak felmászni egy orosz olajfúrótoronyra a Barents-tengeren található Pecsora-öbölben. A hollandiai székhelyű Greeenpeace aktivistái az Artic Sunrise jégtörő fedélzetén közelítették meg a fúrótornyot.

A Murmanszkban őrizetbe vett aktivisták ügyét először kalózkodásként kezelték az orosz hatóságok, amiért akár 15 évi börtönt is kiszabhat orosz bíróság, ám később garázdaságnak minősítették tettüket, amiért enyhébb büntetés jár.

Csütörtökön Paul McCartney hangoztatta aggodalmát, a brit zenészlegenda levélben fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy járjon közben az aktivisták szabadon bocsátásának ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.