Két ház csúszik a föld

Még aludtak, mikor a házat már nyelte a föld

Újra megnyílt a föld Kaliforniában, Dunedinban lezártak több utcát. A lyukba került egy 4 méteres hajó is, illetve egy medencét is elnyelt a mélység. KÉPEK!

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.11.15 08:22ma.hu
A hajót is majdnem elnyelte a mélység - KATT a képekért!

A 13 éves Ivy Dupre még pirkadat előtt lett figyelmes a furcsa zajokra, ezért szüleit is felkeltette azzal az indokkal, hogy betörő van a házukban. Édesapja, Michael azonban nem hitt neki, hiszen labradoruk hűségesen vigyázta otthonukat. Arra gondolt, hogy a szél fújhat csak, de abban a pillanatban hatalmas reccsenést hallott. "Ez már felettébb szokatlan volt, hiszen a hang a házból jött" - nyilatkozta. Fegyvert ragadott és a hátsó tornác felé vette az irányt. Ekkor döbbenetes látvány tárult szeme elé: nem betörő, nem is a szél... egy hatalmas víznyelő. A ház nagy szögben megtört és folyamatosan nyelte a föld.

Reggelre a víznyelő mélysége a 17, míg átmérője már elérte a 30 métert, két otthont ásva alá. Csupán néhány értéket tudtak kimenteni a lakók. Többek között sikerült egy négyméteres hajót is kihúzni a lyuk torkából egy emelődaru segítségével, míg Michael Dupre ablakpárkányon hagyott jegygyűrűjét egy tűzoltó mentette meg attól, hogy elnyelje a mélység.

Kora délutánra már nem csak a Dupre-család otthona volt veszélyben, a szomszéd ház medencéje is föld alá került. Noha senki sem sérült meg, mindkét otthont le kell bontani. A hatóságok összesen 7 házat zártak le a víznyelő miatt, a lakók csak engedéllyel térhetnek vissza. Az otthon nélkül maradt családot átmeneti szálláson helyezték el.

A család ügyvédje szerint már 2 éve tárgyalnak a biztosítóval, miután rájöttek, hogy víznyelő van a házuk alatt. Ennek orvoslása a tervek szerint mély (12-15 méter) injektálással cementszerű anyagot fecskendeztek volna a mérnökök a porózus talajba, azonban ez a módszer súlyos dollár ezrekbe kerül. Választhatták volna a sekély tömörítést is, ez 5 méteres alapozást jelentett volna, illetve egyéb statikai módszerekkel is megerősíthették volna a házat. Ám nem ők az egyetlenek: az egész környéknek problémát jelent a veszélyes geológiai képződmény. Az embereknek nincs választásuk: vagy megszokják, vagy megszöknek.

A floridai nagyváros, Tampa lakóit egyre jobban veszélyeztetik a víznyelők, az ilyen jellegű károk kétharmada 2006 és 2010 között következett be a biztosító szerint. Sajnos, ez a fajta földtani képződmény igen gyakori Florida félszigetén, köszönhetően porózus szerkezetének.

Idén áprilisban egyébként a 37 éves Jeffrey Bush hálószobája alatt nyílt meg a föld, ágyastól szippantva be a férfit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.