Ritka betegség miatt tiszta kék volt a bőre

Szívrohamot kapott és meghalt az igazi Törpapa

Szívroham és agyvérzés győzte le a 62 éves remetét, akit egy igen ritka betegsége miatt egyszerűen csak Törpapának hívott mindenki: a remeteként élő férfi bőre kék árnyalatot vett fel.

2013.09.26 15:34ma.hu

Hosszabb ideje tüdőgyulladással küzdött, de végül szívroham és agyvérzés vitte el a 62 éves Paul Karasont egy washingtoni kórházban. A férfit egy ritka betegség, az úgynevezett argyria miatt csak Törpapaként emlegette a sajtó, mióta 6 éve sötétkékes-lilás tónusú bőre miatt felfigyeltek rá. A férfi persze nem mindenkitől fogadta szívesen ezt a becenevet, a gyerekek mosolyra fakasztották, de ha egy felnőtt mondta, bizony eléggé rossznéven vette - árulta el a férfi özvegye.



Karason nem volt mindig kék bőrű, mintegy 15 évvel ezelőtt alakult ki a furcsa színe, amikor a dermatitisére egy ezüst alapú gyógyszert kapott, ez változtatta meg a bőrét ennyire. A folyékony ezüstöt előszeretettel használták több száz év óta a hatékony baktériumölő tulajdonságai miatt, de az 1930-as évek óta csak elvétve vetik be, mivel azóta inkább penicillinnel veszik fel a küzdelmet a fertőzések ellen - emlékeztetett a Daily Mirror című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.