Esély a túlélésre

Megmenekülhet a kihalástól az egyik legősibb madárfaj

Megmentenék a kipusztulástól a világ egyik legősibb és legkülönlegesebb énekesmadár-faját, az Új-Zélandon honos szirti álfakuszt, a mentőakcióban egy szinte teljesen ragadozómentes szigetre költöztettek a még élő példányok közül többet és új populáció alakult ki.

2013.09.23 19:20MTI
http://hu.wikipedia.org

A hatóság szakértői 41 apró szirti álfakuszt (déli-szigeti álfakuszt) telepítettek át a Déli-sziget délnyugati csücskén található Fiordland vidékéről a Secretary-szigetre 2008 és 2011 között. A kis énekesmadarak száma ez év áprilisáig 66-ra növekedett - olvasható a közleményben.

"A kis sziget biztonságosabb, mint a szárazföld, mert a ragadozók kisebb veszélyt jelentenek a madarakra" - fogalmazott Megan Williams, a minisztérium szakértője.

A szigeten, ahol a ragadozó hermelinek (hölgymenyétek) számát szigorúan kordában tartják, a 66 álfakuszból 63 rakott tojást és nevelt fiókát, ami azt jelzi, az állat szilárdan megtelepedett új élőhelyén.

Amikor az ember Új-Zélandra érkezett, az álcsuszkaféléknek még több faja élt az országban, mára mindössze kettő maradt fenn: a szirti álfakusz és az álcsuszka. Déli-szigeti hagyományos élőhelyeik 20 százalékán az elmúlt 20 évben már nem látták őket.

Az egér és a hermelin a szirti álfakusz fiókájára és a fészekben költött tojásaira vadászik, a hermelin a felnőtt madarat is elkapja.

A szirti álfakusz egyike annak a számos őshonos új-zélandi állatfajnak, amely a szakértők szerint védelem hiányában ötven éven belül kihalhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.