Nyilatkozni kellett minden gólyának

Öngyilkossági szerződést írattak alá az egyetemistákkal

Öngyilkossági nyilatkozatot kellett tenniük a kínai gólyáknak, egészen pontosan egy olyan szerződést írattak alá velük, hogy vállalják a felelősséget és minden következményt, ha megölnék magukat.

2013.09.17 10:13ma.hu

Szerződést kellett aláírnia minden gólyának a kínai Guangdong tartományban lévő Dongguan Műszaki Egyetemen, melyben a diákok vállaltak mindennemű felelősséget egy esetleges öngyilkosság vagy hasonló "károkozás" miatt, annak minden következményével együtt. A különös nyilatkozatot többek szerint azért kellett tenniük a diákoknak, mert nemrégiben egy férfi leszúrta az egyik diáklányt, amiért ő az iskolai terhelésre hivatkozva nem akart a barátnője lenni. Az egyetem ugyanakkor tagadja, hogy a furcsa szerződésnek köze lenne az esethez.

Fotó: freedigitalphotos.net

A hivatalos indoklás szerint a szerződés a kollégiumi magatartási kódex részét képezi és azt a célt szolgálja, hogy a diákok jobban vigyázzanak magukra - írta a China Daily című helyi lap. A gólyák többsége azt mondta, hogy meg lehet érteni az iskola döntését, mert valóban elszaporodtak az utóbbi időben az öngyilkosságok és a diákok saját maguknak okozott sérülései, ugyanakkor hozzátették, hogy számos tragédiának semmi köze az iskolai nyomáshoz, sokkal inkább szerelmi ügyekben, a foglalkoztatottság miatti aggódásért vagy épp a családi háttérben érzékelhető gondok miatt fordulnak a tanulók maguk ellen.

A szülők többsége érthető módon azonban a szerződésben csak azt látja, hogy az egyetem igyekszik kihúzni magát minden felelősség alól. Egy apa megfogalmazása szerint gyermekét abban a tudatban küldte felsőoktatási intézménybe, mert bízott abban, hogy a diákok számára biztonságos környezetet teremt az iskola, ehhez képest ha bármi történik a campus területén, az egyetem mossa kezeit.

A 21. századi Oktatási Intézet igazgatóhelyettese, Xiong Bingqui szerint az intézkedés a helyzet "egyszerű és durva kezelése", ezért felszólította az egyetemeket és főiskolákat, hogy az öngyilkos szerződés helyett inkább arra fordítsanak nagyobb figyelmet, hogy olyan környezetet biztosítson a tanulók számára, amellyel megelőzhetők a tragédiák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.