Még a népszerű slágereket is túlzásba lehet vinni

George Harrisonnal kínozták a chilei foglyokat

Bő 30 éven keresztül volt a kezében Chile irányítása, és August Pinochet nem véletlenül volt rettegett a világ és népe szemében: a diktátor többek közt elképesztő módon volt képes kínozni a hadifoglyokat.

2013.09.11 08:40ma.hu

A My Sweet Lord egyike George Harrison legnépszerűbb számainak, így elsőre nehéz elhinni, hogy kemény, harcedzett és minden lehetséges kínzásra kiképezett katonákat egy életre meg lehetett nyomorítani lelkileg és nem ritkán fizikailag is. Legalábbis a rettegett diktátor, August Pinochet előszeretettel használta az irányítása alatt álló Chilében a politikai ellenfelei kínzására ezt a módot - derült ki egy frissen nyilvánosságra került tanulmányból.



A Daily Mirror című brit napilap értesülései szerint a foglyoknak rendszeresen játszották le nemcsak a Beatles-tag slágerét, de Julio Iglesias is gyakorta hangzott fel a hangszórókból, ilyenkor akár napokon keresztül újra és újra ugyanaz az egy szám szólt, teljes hangerővel, ami előbb-utóbb a legkitartóbb rab ellenállását is megtörte. "Az egyébként népszerű dalokat komoly lelki és fizikai károk okozására használták" - áll a lap által idézett tanulmányban.

A kínzásokat bárhol bevetették: egyszerű házakban, ahová bezárták a foglyokat, börtönökben vagy akár koncentrációs táborokban, szerte a dél-amerikai országban. Néhány egykori rab arról számolt be, hogy nekik Harry Nilsson Without You-ját, az Alone Againt Gilbert O 'Sullivantól vagy a Cat Stevens Morning Has Broken című számát játszották, míg meg nem törtek.

Pinochet tábornok 40 évvel ezelőtt ezen a napon ragadta magához a hatalmat, 17 évig, 1990-ig Chile vezetőjeként, majd 2006-ban bekövetkezett haláláig szenátorként gyakorolta a hatalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.