Busás örökséget akart magának szerezni

Milliárdos végrendeletet hamisított a szerető - börtön lett a jutalma

Több milliárd dollárra rúgott a vagyona az Ázsia egyik leggazdagabb asszonyának tartott Nina Wangnak, amire halála után meglepő trükkel próbálta rátenni a kezét egykori szeretője: hamisítással.

2013.07.05 14:09MTI

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték pénteken a néhai hongkongi milliárdos, Nina Wang egykori szeretőjét, akit bűnösnek talált a bíróság az asszony végrendeletének meghamisításában: az egykori feng-shui mester ugyanis magának akarta megkaparintani Wang több milliárd dolláros vagyonának egészét. A volt brit koronagyarmat felsőbíróságának elnöke, Andrew Macrae szerint Peter Chan azon próbálkozása, hogy Nina Wang - az ügyészek által 10,7 milliárd dollárra becsült - vagyonának egyedüli örököseként adja ki magát, "szégyentelen, erkölcstelen és példátlan kapzsiságról" tanúskodó cselekedet volt.

Macrae szerint Chan próbálkozása azért volt különösen alávaló, mert ha sikerrel jár, akkor megakadályozta volna, hogy a vagyon - Wang szándékának megfelelően - az általa és néhai férje által alapított Chinachem Alapítványhoz kerüljön és még meg is károsította volna a jótékonysági szervezetet a jogi huzavona költségeivel. Az ügy 2011-es tárgyalásakor a bíró azon végrendeletet hagyta jóvá, amely a Chinachem Alapítványt nevezte meg a hatalmas vagyon örököseként.

A különc Wang, aki egykor Ázsia leggazdagabb asszonya volt, 2007 áprilisában hunyt el 69 esztendős korában rákban, de korábban szerelmi viszonyba bonyolódott a nála majdnem két évtizeddel fiatalabb Channal. A hongkongi hatóságok a 2011-es bírósági döntést követően tartóztatták le a férfit, miután kimondták, hogy hamisítvány az a végrendelet, amely Chant nevezte meg az asszony Chinachem Group nevű vállalatbirodalmának örököseként és amelyet a férfi mutatott be.

A titkos szexuális viszonnyal, nagy pénzekkel és csalással fűszerezett örökösödési pert nagy érdeklődéssel kísérték a hongkongiak. Wangot egy japán mangafigura nyomán "Little Sweetie" - Kis Cukorfalat - néven emlegették. Arról volt híres, hogy bár dúskálhatott volna a földi javakban, legszívesebben mégis gyorséttermekben evett és olcsó ruhákat hordott.

Az asszony annak idején azért kereste meg az akkor még feng-shui mesterként - a taoista filozófia bölcseként - tevékenykedő férfit, hogy többek között segítsen tisztázni 1990-ben elrabolt férje sorsát, akinek azóta sem sikerült nyomára akadni. A bíró azt is elrendelte pénteken, hogy az 53 esztendős, háromgyermekes Chan, aki a közelmúltban Tonyról Peterre változtatta keresztnevét, miután áttért a kereszténységre, fizesse meg egy előzetes meghallgatás nagyjából 258 ezer dollárra rúgó költségeit, mert - mint mondta - az csupán "idő és pénzpazarlás" volt.

A Wang és Chan közötti szerelmi viszony valódiságának bizonyítása érdekében a férfi védői olyan videofelvételeket mutattak be a bíróságon a múlt hónapban, amelyeken a pár csókolózott és simogatta egymást. A bíró szerint Chan nem elégedett meg azzal a 387 millió dollárral, amelyet Wang a kapcsolatuk ideje alatt adott neki, ezért tervbe vette, hogy megszerzi az asszony vállalatbirodalmát és minden vagyonát.

Nina Wang férjét az 1990-es évek végén holtnak nyilvánították. Az asszony akkoriban egy szintén nagy feltűnést keltő perben érte el, hogy a vagyont ráruházzák. Apósa azt állította, hogy meghamisította férje végakaratát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.