Az orvosok csak találgatnak az okokról

Bizarr betegség kínozza: víz helyett vért sír

Még az orvosokat is zavarba ejtette a chilei Yaritza Oliva esete, egyelőre csak sejtéseik vannak, mi okozhatja a különös tüneteket: a lány valahányszor sírni kezd, szeméből vér patakzik könnyek helyett.

2013.06.26 19:06ma.hu

A 20 éves Yaritza Oliva pontosan olyan volt, mint bármelyik lány akár Chilében, akár a világ más területén: ha öröm érte, nevetett, ha szomorú volt, könnyekre fakadt. Ám néhány hete különös dolgot vett észre: sírás közben leírhatatlan égő fájdalmat érzett a szemében, majd döbbenten fedezte fel, hogy az arcát könnyek helyett vércseppek áztatják. Az orvos azonban tanácstalanul áll a probléma előtt, a legtöbb, amit tenni tudott, hogy felírt egy szemcseppet, ami a kínzó fájdalmakat enyhíti, a véres könny ellen azonban nem volt semmilyen ötlete.

Fotó: YouTube

A fiatal lányt természetesen alaposan kivizsgálták a purranque-i kórházban, de ott is csak annyit sikerült megállapítaniuk, hogy nincs fertőzés, sem kötőhártya-gyulladás egyik szemében sem. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a rendkívül ritkán előforduló haemolacria nevű szembetegségben szenved, igaz, ehhez további vizsgálatokra van szükség, hogy megerősítsék a diagnózist. Az elmúlt években ez a rendellenesség csak néhány esetben fordult elő, arról pedig még a szakembereknek is csak feltételezéseik vannak, mi válthatja ki.

Yaritza édesapja most felajánlásokért kezdett kampányolni, hogy abból találjanak egy orvost, aki meggyógyítja a lányt, mert ő már a házat sem hajlandó elhagyni. Abban bízik, hogy miközben megtalálják a gyógymódot a vérző könnyek ellen, az orvosok valamivel közelebb kerülnek a betegség rejtélyeinek felfedéséhez is - számolt be a brit Metro című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.