A leghosszabb szó azért megmaradt

Kihúzták a szótárból a 63 betűs német nyelvtörőt

Mostantól nem kell a németeknek nagy levegőt venniük, mielőtt kimondanák a marhahús ellenőrzését szabályozó törvényre utaló egyik leghosszabb szót: eltörölték a szótárból.

2013.06.06 09:40ma.hu

Valószínűleg ha nem is az összes német, de a legtöbbjük megkönnyebbülten sóhajthatott fel, amikor kihirdették a nyelvészek: kihúzzák a szótárból az egyik leghosszabb, pontosan 63 betűből álló szót, amely a marhahús minőségének ellenőrzéséről szóló törvényt hivatott megnevezni. Minthogy az uniós szabályok szerint már nem kell a BSE-teszteket elvégezni a marhákon, így a Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz szóra sincs már többé szükség - jelentették ki a nyelvészek.


A hír hallatán meginduló kommentfolyamban persze akadt néhány szatirikus hangú megjegyzés is, mint például a Jaomahony nevű Twitter-felhasználóé: "Képtelen vagyok elhinni, hogy a Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz nincs többé!" Egy másik felhasználó azt mondta, épp emiatt a szó miatt imádta annyira a német nyelvet. Hogy ezután már nem fogja-e szeretni, azt nem tudni.

Mindazonáltal az ínyenceknek továbbra sem kell aggódniuk, mert a hivatalosan leghosszabbnak minősülő szó még mindig aktívan él a német nyelvben: 80 betűből áll, egy központi hivatali irányítás alá eső szervezet tisztviselőit jelzi, a bátrabbak megpróbálkozhatnak a kimondásával: Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.

A leghosszabb angol szó jelenleg ennek alig több, mint a fele, 45 betűből áll és a tüdőbetegségek egyik típusát jelenti: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. A magyar nyelvben hivatalosan a 47 betűs, bár többszörösen ragozott elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért és a 44 betűs megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért szavakat tartják a leghosszabbnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.