Egyre nehezebb kielégíteni a keresletet

Fogyóban a hús: jöhetnek a kukacon nevelt állatok

Felmérések szerint 2050-re olyan mértéket érhet el a hús iránti kereslet, hogy már képtelenség lesz kielégíteni és a szója mennyisége is véges. Jöhetnek a kukacok?

2013.05.29 10:49ma.hu

Nem valami ínycsiklandó kilátás, de valamit most már sürgősen ki kell találni az egyre nehezebben kielégíthető húsmennyiség pótlására, ezért Angliában azt tervezik, hogy a fehérjében gazdag légykukacokat fogják ipari mennyiségben tenyészteni. A felmérések szerint ha a jelenlegi tempóban növekszik a hús iránti kereslet, akkor 2050-re komoly bajba kerül a nemzetközi ellátás, és azoknak az állatoknak a takarmányozását, amelyeket most hagyományos húsmaradékkal oldják meg, alternatív módon kell megoldani. A becslések alapján a húsfogyasztás megduplázódása várható 40 éven belül.

Fotó: freedigitalphotos.net


Az uniós kutatók ezért álltak elő most azzal az ötlettel, hogy a borjúk és sertések ürülékén mesterségesen nevelnének légykukacokat és lárvákat, ezek fehérjében rendkívül gazdagok és így ki lehet váltani velük a szójás táplálást is - amit szintén egyre nehezebb a szükséges mennyiségben megtermelni. A gazdák ráadásul kifejezetten olyan alternatívát keresnek, amely nemcsak könnyen megvalósítható, de árban is valós megoldást jelentenek - számolt be a Daily Mail online kiadása.

Emellett felmerült, hogy a whisky lepárlása után visszamaradt gabonahulladékot is az állattakarmányozásban hasznosítsák a jövőben, ez legfőképp Skócia számára lehet érdekes, míg a spanyolok máris fontolóra vették a paradicsompép felhasználását. Ami azonban a kukacos etetést illeti, ott az ipari tenyésztés pontos módszerének kifejlesztése után még egy fontos lépésre szükség lesz a tényleges bevezetés előtt: az EU-ban jelenleg tiltják az olyan állatok húsának értékesítését, amelyek tápjába kukacot is kevertek, ezt a szabályt mindenképp módosítani kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.