Elromlott a csónakjuk motorja

Nyers halon és esővízen éltek egy hónapig a hajótöröttek

Csaknem egy teljes hónapon keresztül hánykolódtak a Csendes-óceán hullámain a szerencsétlenül járt halászok, akiknek a motorcsónakjában elromlott a motor. Mégis élve megúszták.

2013.05.09 07:37ma.hu

Szokásos napi halászatnak indult, de kis híján tragédiával ért véget két egyenlítői halász kalandja, amikor a csónakjuk motorja elromlott és a Kiribati szigetvilág partjaitól a Csendes-óceán áramlatai hamarosan elsodorták őket a nyílt tengerre. A 20 és 40 éves halászok számára csak a tengerből kifogott nyers halak jelentették az élelmet, nagyobb veszélyt jelentett azonban számukra, hogy a tengervízből nem ihattak, az erős sótartalom miatt rohamosan kiszáradtak volna. Így viszont a folyadékhiány miatt kerültek veszélybe, és csak annak köszönhetik az életben maradásukat, hogy hányattatásaik egy hónapja alatt többször esett az eső, amit felfogva már friss vízhez juthattak.

Ha ez nem lett volna, legfeljebb három napig bírták volna, azután a kiszáradás mindenképp végez velük. Teikauea Tegiaa és Elirito Tataua azonban nem adta fel a reményt, hogy előbb-utóbb rájuk talál valaki. Végül csaknem négy héttel később és több mint 700 kilométerrel távolabb, a Salamon-szigetekhez közel fedezte fel kis csónakjukat egy halászhajó. Addigra már napok óta nem esett az eső és a korábban gyűjtött víz is elfogyott.


"Rendkívül gyengék és alultápláltak voltak, de meglepő módon sokkal jobb állapotban van mindkét férfi, mint amilyenben én lettem volna - ez pokoli megpróbáltatás volt, elhihetik!" - idézte a halászokat megmentő hajó kapitányát a Daily Mail című lap. "Halakat kerestünk, és a madárfigyelő radarom 16 mérfölddel távolabb egy nagyobb raj madarat jelzett. A halak vonzzák a madarakat, ezért arrafelé vettem az irányt. Szerencse, hogy így történt, különben nem találtam volna meg ezt a kis hajót, ami elveszetten sodródott a tengeren. Épp időben találtuk meg őket" - tette hozzá Alfred Canepa kapitány.

A két megmentett halásznak legelőbb sok vizet adtak, hogy pótolják az elvesztett folyadékot és megállítsák a kiszáradás további következményeit, ők pedig a partra szállva egy kis kápolnában több órát töltöttek imádsággal, hogy hálát adjanak az égieknek a megmenekülésükért. A kapitány ígéretet tett rá, hogy a partra húzott hajó motorját a legénység segítsgével megjavítják és utána visszajuttatják a két férfi otthonába, amikor legközelebb arrafelé járnak a halászhajóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.