"Még mindig alig kapok levegőt"

Szétverték az orrát, de a TB nem téríti a műtétet

Brutálisan megverte tavaly az élettársa a 25 éves Rebecca Beattie-t, ám most, hogy szerette volna helyrehozatni az orrát, a társadalombiztosítási intézet elutasította a kérelmét.

2013.04.30 18:22ma.hu

Amikor egy évvel ezelőtt a barátja brutálisan összeverte Rebecca Beattie-t, a 25 éves anyukának csak egyetlen gondolata volt: életben maradni. Mostanra jutott el odáig, hogy a szilánkosra tört orrát plasztikai műtéttel helyrehozassa, ám ezúttal egy másfajta rémálom vette kezdetét: az angol társadalombiztosítási intézet egyszerűen elutasította a kérelmét a műtét finanszírozására. Az elkeseredett nő összesen négyszer próbálkozott, de már csak a sajtónyilvánosság maradt a számára.

A brit nőt úgy hagyta magára tavaly áprilisban a barátja, Bradley Scot Want, hogy lényegében képtelen volt lélegezni. Szerencsére mégis időben eljutott a kórházba és a hosszú és fájdalmas kezeléseknek köszönhetően sikerült életben maradnia. Csakhogy a sürgősségi műtétek nem terjedtek ki az esztétikai szempontokra, így a fiatal nőnek továbbra is minden reggel kész lelki trauma a tükörbe nézni, ám ami ennél is súlyosabb: azt mondja, a jobb orrlyukán keresztül változatlanul nem kap levegőt, a bal pedig időnként eldugul. Ez megnehezíti az alvást éjszakánként, a megfázás pedig valóságos horror a számára - idézte őt a Daily Mail.

A testület, amely az egyedi műtéti beavatkozásokat hivatott elbírálni, mégis úgy ítélte meg, hogy az orvosok minden szükséges javító és kozmetikai beavatkozást elvégeztek már, így nem finanszírozzák neki az 5500 fontba kerülő újabb műtétet. A döntés az orvosát is megdöbbentette. Most a családja és a barátai gyűjtenek neki, hátha magánúton el tudja intézni a beavatkozást.

"A társadalombiztosítási intézet döntése sokkoló. Nem az én hibám, hogy ilyen sérüléseim vannak. Ráadásul ez nemcsak fizikai károsodás. Minden alkalommal, amikor belenézek a tükörbe, eszembe jut, mit kellett átélnem. Azt akarom, hogy ez elmúljon, és ez az utolsó dolog, amitől újra a régi lehetek" - mondta Rebecca. Közben felháborodottan említi meg, hogy nemrégiben egy felnőttmodellnek a mellnagyobbító műtétet kifizette a TB, holott az nagyjából ugyanannyiba került, mint az ő orrműtéte. "Ez egyszerűen nevetséges!" - fogalmazott.

A testület akkor arra hivatkozott, hogy a közfelháborodást kiváltó mellműtét hátterében egy veleszületett rendellenesség áll, ami miatt Rosie Cunninghamnak nem fejlődött ki megfelelően a mellszövete, és ez érzelmi stresszt okozott neki, hisz hogy néz ki egy modell mellek nélkül. Ettől függetlenül úgy tűnik, Rebecca elutasításához annak is van némi köze, hogy melyik körzetben lakik, a finanszírozási keret ugyanis körzetekre van leosztva. A nő tovább küzd és abban reménykedik, hogy a sajtónak köszönhetően egy hajszálnyival nagyobb figyelmet kap az ő ügye is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.