Elképesztő pusztítást végeznek

Óriáscsigák lepték el Floridát: patkány méretűre is megnőnek!

Elképesztő pusztítást tudnak véghez vinni azok az óriáscsigák, amelyek az utóbbi napokban ellepték Floridát, a példányok akár akkorára is megnőhetnek, mint egy patkány!

2013.04.15 18:46ma.hu

A tavasz beköszöntével ismét ellepték a csigák Florida déli részét, ám nem olyan csúszómászókra kell gondolni, amilyenekkel hazánkban találkozunk ilyentájt: a Miami-Dade területen elszaporodott példányok az afrikai óriáscsiga faj egyedei. Az emberek hetente mintegy ezer példányt fognak el, miközben a statisztikák szerint már legalább 117 ezer példánynál tartanak azóta, hogy 2011 szeptemberében felbukkantak ezek a nem őshonos csúszómászók Floridában. Az afrikai óriáscsigák iszonyatos pusztítást képesek végezni, amerre csak járnak: az akár patkány méretűre is megnövő egyedek mindent felfalnak, ami csak az útjukba kerül, de nemcsak a növényeket, hanem lerágják még a vakolatot is a házak faláról.

Közben undorító nyálkás anyaggal borítanak be mindent, amerre csak elhaladnak, elhagyott, kemény házaik pedig kiszúrják az autógumikat és tönkreteszik a fűnyírók késeit - számolt be a Metro című brit lap. A szakemberek mindezek ellenére nem győzik figyelmeztetni az embereket, hogy ne úgy tekintsenek a csigákra, mint lehetséges háziállatokra, annál is inkább, mert egy olyan fajta parazitát is hordoznak magukkal, amely agyhártyagyulladást okozhat az embereknél.

Denise Feiber, a Floridai Mezőgazgasági Minisztérium szóvivője szerint azért nem tekintenek potenciális veszélyforrásként az emberek ezekre a lényekre, mert ahogyan mozognak és amilyen nagyok, úgy tűnhet, mintha néznék az embereket, ezt akár kommunikációként is lehet értelmezni és az emberek ezt nagyon élvezik. Csakhogy észre kellene venni mindenkinek, milyen pusztítást okoznak, ha olyan környezetbe kerülnek, ahol nincs természetes ellenségük.

Márpedig mivel Floridában nem őshonos faj, hanem vélhetően egy Nyugat-Afrikában és a Karib-térségben gyökerező vallással összefüggésben kerültek az országba - a rituálékhoz használják a házaikat -, nincs jelen olyan faj, amely szabályozhatná a túlzott elszaporodásukat. A hatóságok szerint legnagyobb valószínűséggel teherszállítmánnyal vagy valamilyen csomagban érkezhettek Floridába.

Az első invázióról még az 1960-as években számoltak be arrafelé, amikor a gyanú szerint egy fiú csempészett három példányt Hawaii-ról visszatérve. A nagymamája azonban nem viselte el a "házikedvenc" példányokat és szabadon eresztette őket. Mire észbe kaptak volna, már késő volt: hét év alatt a populáció 17 ezer egyedre nőtt, és mintegy egymillió dollárba került, míg egy évtizednyi küzdelem után sikerült kipusztítani a teljes állományt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.