Ócskapiacon jutott az ezer éves kincshez

3 dollárért vette, 2,2 milliót keresett rajta

Egy lomtalanítás során jutott tudtán kívül egy igazán ritka történelmi kincshez egy New York-i család, akkor mindössze 3 dollárt fizettek a tálkáért, amelyből csupán kettő van a világon.

2013.03.20 12:04MTI

Rendkívül jó befektetésnek bizonyult egy kínai edény: 3 dollárért (700 forintért) vette lomtalanításon New York államban hat éve egy család, és most kedden 2,2 millióért (bő fél milliárd forintért) adta el, azaz 733 ezerszer drágábban. A porcelán tál fehér, és még csak nem is nagy: átmérője mindössze 13 centi.

Ugyanakkor igen régi, ezer éves, és rendkívül ritka, mindössze kettő van belőle a világon. A másikat a British Múzeumban őrzik már vagy 60 éve.

A New York-i család még 2007-ben vette a kis tálat, nem tudván, hogy milyen különlegességet fogott ki. Évekig a nappaliban díszlett a kandalló peremén, mígnem a család kíváncsi lett az edény eredetére. A szakértői vélemény igencsak meglepte őket, kiderült, hogy legalább 200 ezer dollárt ér a "csetresz".

Ennél jobban csak a keddi New York-i árverés eredményének örülhetett a família, hiszen a tálka a reméltnél is jóval drágábban, tizenegyszeres áron kelt el. A vevő egy londoni kereskedő, aki 2 millió 225 ezer dollárt fizetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.