Kerozinnal és benzinnel drogoznak az állatok

Jó az anyag? - Benzinfüggővé váltak az orosz medvék

Alig várják, hogy felszálljon a közelben egy helikopter vagy eldobálják a kiürült tartályokat, a Kamcsatkában élő medvék máris boldogan szippantanak bele a kiszivárgó üzemanyagba, hogy aztán elborítsa őket a mámor.

2013.03.18 11:20ma.hu

A természetvédők eleinte nem akartak hinni a szemüknek, csak valami véletlennek gondolták, de aztán mégis minden jel arra mutatott, hogy a kamcsatkai barnamedvék egyértelműen benzin- és kerozinfüggővé váltak. A jelenség egészen megdöbbentő: a Kronotsky Természetvédelmi Területen élő mintegy 700 medve közül többen is előszeretettel keresik meg a közelben eldobált üres olajoshordókat, hogy aztán abból szippantsanak jó nagyot, mielőtt kiásnak egy kényelmes gödröt és abban hanyatt fekve átadják magukat a mámornak.

Az egyik szakértő hét hónapon keresztül tanulmányozta a környékbeli medvék viselkedését és felfedezte, hogy némely egyedek már kifejezetten várják, hogy a közeli repülőtérről felszálljanak a gépek, akár repülők, akár helikopterek, mert az ilyenkor kiszivárgó kerozint a kemény talaj nem szívja be, az állatok viszont teljesen megrészegülve szagolgatják a gőzt. Olyan is előfordult, hogy az egyik helikopter néhány hordó benzint rakott le a természetvédelmi területen, és a dolgozók nem szedték össze azt időben, a Suzemka nevű nőstény medve pedig - nyilvánvalóan szintén benzinfüggő - kihasználta a lehetőséget.

A terület, amely a probléma miatt érintett, mintegy 225 ezer hektáron terül el és az UNESCO Világörökség részeként szerepel - emlékeztetett a Mirror című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.