Jó üzletet csinált

Kincsekre lelt garázsában egy amerikai férfi

Jó üzletet csinált egy amerikai férfi: évekkel ezelőtt 30 ezer dollárért (csaknem 7 millió forintért) vásárolt egy házat, amelynek garázsában 30 millió dollár (mintegy 7 milliárd forint) értékű műkincsre bukkant.

2013.03.10 16:13MTI

Hat évig tartott, amíg a 70 ezer darabból álló kollekciót felbecsülték. Thomas Schultz 2007-ben vásárolta a házat a New Yorkhoz közeli Bellportban. 

Egy helyi adónak arról számolt be, hogy a garázsban egy nagy halom képet és rajzot talált. "Első pillantásra kacatnak tűntek, de amikor jobban megnéztem őket, észrevettem, hogy ezek egy művész munkái, amelyek több mint hatvan év alatt gyűltek össze" - fogalmazott a 46 éves férfi. 

A háztulajdonos csak később tudta meg, hogy a ház Arthur Pinajiané volt korábban. Az 1999-ben elhunyt örmény származású művész nem tartozott ugyan a legnagyobb nevek közé az amerikai művészeti szcénában, de expresszionista művei, valamint képregényrajzai révén ismertnek számított.
 
Azzal, hogy életműve ismertté vált, neve még jobban cseng, alkotásai pedig felértékelődtek. Hat évig tartott, amíg a mintegy 70 ezer darabból álló kollekciót felbecsülték, a művek összértéke mintegy 30 millió dollárra tehető. Pinajin művei közül néhányat egy kiállításon már bemutattak, Thomas Schultz el is adott néhányat közülük mintegy félmillió dollárért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.