Jávorkopter 117, légimentők

Szívbemarkoló életmentés: "kismama" szorult a tó jegébe - VIDEÓ!

Oroszország Khanty-Mansiisk autonóm területe fölött repült az a helikopter, aminek pilótája és utasai észrevettek egy vemhes jávorszarvast, aki egy befagyott tó jege közé szorult, és úgy döntöttek, megmentik.

2013.03.08 07:00ma.hu

A jég újrafagyása alapján kiszámítható, hogy a jávorszarvastehén nagyjából 20 órát töltött a jeges vízben, legalábbis egy, a YouTube-ra feltöltött videó alapján. Szerencsére éppen arra járt egy helikopter, aminek állatbarát utasai - mikor észlelték, hogy a szarvas még életben van - a bajba jutott jószág segítségére siettek, áll az Uralhelicom cég weboldalán a közlemény.

A pilóta és két utasa fél órán át küzdött, míg sikerült kiszabadítaniuk a hatszáz kilós - mint kiderült várandós nőstény - jávorszarvast. A mentőakció itt nem ért véget, a trió három órán keresztül masszírozta az állatot, hogy annak végtagjaiban helyreálljon a vérkeringés. Hogy melegen tartsák, még a kabátjaikat is ráterítették a bájos, Manka névre keresztelt kismamára.

“Mozgassátok meg, teljesen elgémberedtek a lábai” – hallatszik a videón, mielőtt a masszázs megkezdődik. Sajnos a kamera akkumulátora nem bírta végig, így az utolsó pillanatokról csak fényképek készültek. Ugyanis az akció sikerrel zárult, Manka még némileg sokkos állapotban, de a saját lábán hagyta el a helyszínt, a kabátokat hátrahagyva. A hős megmentők egy kék szalagot azért a nyakába fűztek, hogy később felismerjék.

A nem mindennapi eset még februárban történt, de a videót csak a napokban töltötték fel a videó megosztóra. Öt nappal a mentés után a kékszalagos Mankát jó egészségben találták a vadonban, és a mentőcsapat azt tervezi, filmre veszik majd a jávorszarvas-bébi születését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.