8 hétig kóborolt, de visszatért

Senki sem érti: 300 kilométerről talált haza az elveszett macska

Még a szakértők is értetlenül állnak a floridai macska különleges tette előtt: a kis állat több mint 300 kilométerről, 8 hét bolyongás után hazatalált a gazdáihoz, akik egy üdülés közben veszítették el házikedvencüket.

2013.01.28 07:36ma.hu

Kimerült és lesoványodott, alig áll a lábán és még ahhoz is túl gyenge, hogy nyávogjon, de nyolc hét bolyongás után végre hazatért igazi otthonába a foltos mintázatú Holly cica, akit gazdái egy üdülés során veszítettek szem előtt. A floridai család mintegy 320 kilométerrel távolabbra, az Atlanti-óceán partján lévő Daytona Beachre utazott még késő ősszel, ám haza már Holly nélkül kellett jönniük: a cica, aki korábban szinte még a házból sem nagyon merészkedett ki, az izgalmas új terepen felfedező útra indult és elveszett.

Nyolc héttel később, épp szilveszter napján bukkant fel Barb Mazzola kertjében, aki gyermekeivel együtt azonnal beleszeretett a láthatóan nagy viszontagságokon átesett fekete-barna-vörös színű állatba, aztán hat napon keresztül próbálták tejjel és étellel felerősíteni, míg végül be tudták csalogatni a házon belülre. Néhány napja úgy döntöttek, ideje állatorvoshoz is elvinni a cicát, ahol Barb félve tette fel a kérdést: vajon van-e beültetett chipje a macskának, ami azonosíthatja az eredeti tulajdonosait.

Nagy szomorúságára kiderült, hogy volt ilyen, Hollyt tehát nem tarthatta meg, ám annál nagyobb volt a meglepetés, mikor megtudta, hogy az eredeti gazdák, Jacob és Bonnie Richter mindössze másfél kilométerrel távolabb élnek tőlük. Ők addigra már teljesen le is mondtak a macskáról, hisz korábban még nem történt hasonló, de legalábbis nem derült ki ilyen, még a szakemberek is értetlenül állnak a hosszú vándorutat megtett macska esete előtt.

Hogy milyen ösztön, érzékelések vagy egyéb rejtélyes dolog vezette őt a helyes úton, arról máris számtalan elmélet látott napvilágot az interneten, azt lehet mindössze biztosra venni, hogy nem járművekre felkapaszkodva tette meg a hosszú utat, hanem lábai állapotából ítélve mindvégig aszfalton vagy járdán, és kitaposott ösvényeken gyalogolt.

"Nyilvánvaló, hogy valami belső késztetés kellett hozzá, vagy valami varázslat, ami a helyes úton tartotta" - vélekedett a 70 éves nyugdíjas Jacob Richter. "Fogalmam sincs, hogy a kilenc életéből mennyit használt fel, mert rengeteg kereszteződésen és nagy forgalmú úton kellett átjutnia, nem beszélve a természet és más állatok fenyegetéséről" - tette hozzá.

Néhány állatról már bebizonyították a kutatók, hogy képesek a Föld mágneses erejét érzékelni és ez alapján tájékozódnak, arról azonban - egészen mostanáig - semmilyen adat nem volt, hogy a macskákban működik-e efféle belső iránytű. Még a kutyákról is többet tudunk, nekik genetikailag - a farkas-származásuk révén - adottak a kiváló tájékozódási képességeik, ráadásul nagyobb valószínűséggel fordulnak az emberekhez is segítségért. A macskák azonban ösztönösen ódzkodnak az idegenektől és Holly is egyértelműen alig evett és ivott, súlyos fogyása és kiszáradása is jelzi, hogy nem közeledett senkihez, aki esetleg feltáplálhatta volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.