Majdnem úgy hívják a törpöt, mint a svéd nőt

"Megsértették a nevünket" - perelhetik A hobbitot!

Perelni készül egy svéd nő A hobbit című film fordítóit, mert a filmben új nevet kapott a törp és ezzel kísértetiesen hasonlóvá vált a több generációra visszanyúló család nevéhez.

2012.12.21 11:29ma.hu

Úgy véli a svéd Yvonne Ekenskjold, hogy A hobbit című film fordítói megsértették családja több generációra visszanyúló nevét, amikor a Tölgypajzsos Thorin nevét Torin Ekenskolde-nak fordították, mert a törp új neve a megtévesztésig hasonló az ő nevükhöz, márpedig egy 400 éves nemesi családot kifejezetten sértő összemosni néhány mesefigurával. "Olyan ez, mint egy arculcsapás" - fogalmazott a 68 éves nő.

A helyi média szerint azonban nem ez zavarja őt a legjobban, hanem az, hogy mielőtt véglegesítették a fordítást, még csak fel sem hívták őt, hogy megkérdezzék, hozzájárul-e a neve használatához, jobban mondva ahhoz, ami ennyire hasonlít a nevéhez. A helyzetet bonyolítja, hogy a felháborodás nem csupán egy sértődött nemesi leszármazott sajátja, a svéd jog ugyanis megkülönböztetett jogi védelem alá vonja a különleges vagy ősi családok nevét és ezeket minden szempontból tilos kereskedelmi célra felhasználni.

Fotó: MTI


A fordítást végző Svéd Filmintézet mégis értetlenül áll Ekenskjold asszony követelése előtt. Stefan Klockby szerint ez már jó ideje nem egy nemesi család neve, az a vonal ugyanis már 200 évvel korábban kihalt, bár azt nem fejtette ki, hogy ezt miből gondolja, ha egyszer ezzel a névvel még mindig él leszármazott. "Nem egészen értjük, miről beszél. Azt állítja, hogy a neve különleges és csak a családja használhatja" - háborog a filmes vállalkozás szóvivője.

Yvonne azonban ragaszkodik hozzá, hogy a nevét töröljék a feliratok közül, álláspontja szerint ha mégoly kicsi és jelentéktelen is az ő családja, a jogok még mindig megilletik őt - számolt be az austriantimes.at című osztrák hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.