Üdülőfalut álmodott meg az építész

Hobbitlakot vegyenek, környezetbarát és egyedi!

Tolkien hobbitjai ihlették meg azt a brit építészt, aki egy egész üdülőfalut tervez felépíteni a félszerzetek stílusában készülő házakból. Véleménye szerint nemcsak hangulatos, de környezetbarát is az elképzelés.

2012.08.21 13:29ma.hu

A gyűrűk urából megismert hobbitok üreglakjai adták az ihletet a brit Simon Dale-nek, aki először csak a saját családjának épített egy üdülőházat Walesben, de ha megvalósul a nagy álom, akkor elképzelhető, hogy Svájcban igazából Hobbitfalván érezhetik magukat a nyaralók - számolt be róla az osztrák austriantimes.at című hírportál. A tervező ötletét ugyanis továbbfejlesztette John Higson és partnere, Marie Eriksson, akik felismerték, hogy a hobbitházakban nemcsak rendkívül hangulatos lehet az élet, hanem az intelligens építészeti technológiáknak köszönhetően valódi környezetbarát üdülőt hozhatnak létre.

"Az eredeti koncepció egy ökofalu létrehozása volt, ezután támadt az az ötletünk, hogy a hobbitoktól kölcsönözzük a formát - és ekkor hallottunk Simon Dale-ről, aki már fel is épített egy ilyen házat a családjának" - magyarázta az üdülőfalu egyik megálmodója. "Simon házát látva nagyon fellelkesültem: szép, egyedi és teljesen önfenntartó, egyszerűen fantasztikus módja annak, hogyan lehet élni" - lelkendezett.

Simon Dale üdülőháza (Fotó: simondale.net)


A svéd változat persze némiképp eltér a walesitől, az építéshez is csupa természetes anyagot, mint például fát, szalmát és agyagot használnak fel, ami nem is annyira bonyolult, mivel a leendő üdülőfalu egy erdő szélén terül el. A környéket évek óta senki nem használta, kivéve néhány alkalmat, amikor a tulajdonosként bejegyzett hadsereg felbukkant, így viszont a természet átvette az uralmat a lakatlan területen és tökéletes hobbitvidéket hozott létre.

Az első házat várhatóan még idén befejezik, majd további 15 házat terveznek felhúzni - vagy kiásni -, amelyet Simon Dale felügyeletével végeznek, de a végleges szám egyelőre bizonytalan - írja az osztrák lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.