Nem vehet részt a gyerek a karácsonyi felvonuláson

Nem öltözhet mézeskalács-embernek, mert túl rasszista!

Eltiltottak egy iskolást a tanárok a karácsonyi felvonulásról, pontosabban azt mondták: bármilyen jelmezt felvehet, csak a mézeskalács-embert nem, mert szerintük túl rasszista.

2012.12.12 11:29ma.hu

Nem ölthet magára mézeskalács-ember jelmezt egy 10 éves kisfiú Svédországban, mert a tanárok úgy ítélték meg, a jelmez túlzottan rasszista. Pedig a december 13-i hagyományos Luca-napi felvonuláson rendre Szent Lucának, vagy gnómoknak, csillagnak és mézeskalács-embernek szoktak öltözni a felvonulók a gyertyafényes menethez. Mio Simivnek azonban azt mondták, az ő mézeskalács-ember jelmeze "kellemetlen" látvány.

A kisfiú dühös édesanyja, Jenny Simic a helyi sajtónak elpanaszolta, hogy először valami tévedésre gondolt és felhívta az iskolát, hogy tisztázza a helyzetet. "Azt monták, hogy a barna mézeskalács figurát kellemetlennek találják" - erősítette meg. "Akkor azt mondtam: rendben, de az én fiam ezen nem fog részt venni. Ő nem támogatja a Ku Klux Klán körmenetet - mert pontosan így néz ki, ahogyan a kis Lucák fehér ruhában és fehér csuklyával vonulnak" - háborgott.

Később egy SMS-ben érdeklődött a kis Mio tanárától, hogy még mindig érvényes-e a tilalom. Arra a következő választ kapta: "Tudjuk, hogy mit gondol és miről ír. De sajnos a mi felvonulásunkban nem lesznek mézeskalács-emberek és dalok. Nem javasolhatjuk a mézeskalácsos sütit, mert sok diáknak allergiát okoz." Ráadásul az iskola szóvivője szerint azt, hogy milyen jelmezekben vonulnak fel és közben miket énekelnek, a tanárok és a diákok közösen döntötték el, és ezen a szavazáson nem került be sem a mézeskalács-fiú, sem a mézeskalácsos dalok.

"Nem támogatjuk a mézeskalács-sütiket, mert előfordulhat, hogy valakinek dióallergiája van. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy a ruhát zavarónak lehetne találni" - tette hozzá az iskola képviselője. Az anya szerint viszont ez csupán ürügy, és szó sincs semmiféle félreértésről. "Miért kellene eltávolítani ezeket a dolgokat egy hagyományos ünnepről pusztán azért, mert valaki esetleg megsértődött? Nincsenek barna emberek, mint mi, vagy mi van? Ők nem vehetnek részt a felvonuláson?" - tette fel a nagy valószínűséggel költői kérdést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.