Meseváros új hétvégi programokkal a Kossuth téren

Óriás mézeskalácsot díszíthetnek szombaton a gyermekek az Ország Karácsonyán!

December 13-án 14.00 órától óriás, közel kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvényre látogató gyerekek, vasárnap pedig mangalica pörkölt rotyog majd a bográcsban.

Íme az Ország Karácsonyfája! képgaléria

2008.12.12 17:40ma.hu

Emellett továbbra is várja a Mikulás, a karácsonyi kisvonat, a játékos gyermekfoglalkoztató és bejglisütő kisvonat a gyermekeket a Parlament előtt. December 6-án nyitotta meg kapuit Meseváros az Ország Karácsonyán, melyet eddig mintegy 18 ezer érdeklődő látogatott meg a Kossuth téren. 

A rendezvény ideje alatt 350 liter forralt bor, 20 kilogramm kolbász, 10 kilogramm csokoládé, 20 liter kávé, valamint 1000 darab kürtőskalács fogyott. A bejglisütő vonat 75 méternyi süteményt készített a rendezvényből eltelt 6 nap alatt. A jellegzetes karácsonyi étkek sorába illeszkedik a mézeskalács is, melyből három, egyenként közel kétméteres figurát - egy Mikulást, egy hóembert és egy karácsonyfát - díszíthetnek fel magvakkal és cseresznyével szombaton 14:00 órától a térre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete segítségével.
 
A tojásfehérjéből és porcukorból készített, glazúrral mintázott sütemények egyenként másfél kilót nyomnak majd. Vasárnap 15:40 órától pedig a mangalica pörkölt és egyéb ünnepi finomságok elkészítésének módjairól tájékozódhatnak az Ország Karácsonyának látogatói a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében.

Emellett a hétvégén a gyerekek találkozhatnak a magyar Mikulással a Mikulásházban, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, és ingyenesen ülhetnek fel a Mikulásvonatra. Hétköznapokon 18 órától a Mikulásház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégente napi három alkalommal - 11, 15, és 17 órakor - varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. December 13-án és 14-én a Gabalyda Bábegyüttes mutatja majd be Csodakút című előadását. 

A siket gyerekek számára a bábjátékok szövegét jeltolmács fordítja minden alkalommal, az előadást követően pedig valamennyi résztvevő "jelelő játékon" vehet részt, ahol megtanulhatja a jelnyelv alapvető karácsonyi kifejezéseit. A fogyatékossággal élők emellett soron kívül mehetnek be bármikor a Mikulásházba, december 18-án este 18:00 órától pedig a fogyatékossággal élő emberekből álló "Felhőjárók" drámacsoportja mutat be mozdulatszínházat a Kossuth téren. 

Az adventi időszakban felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, kürtős kalácsot kínálnak majd az árusok; valaint hagyományos magyar ízekkel (hurka és kolbász, halászlé, hekk, lacipecsenye) várjuk a látogatókat a reneszánsz konyhán. Hétvégente a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mesterszakácsai készítenek halászlét szabad tűzön a Parlament előtt.
 
Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek - ékszerek, merített papíráruk, csokoládé-különlegességek, népi gyermekjátékok - közül is válogathat ki-ki a szeretteinek megfelelő ajándékot a fa alá.

Mikulás napjától december 20-ig a Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, melyek mind a karácsonyhoz kapcsolódnak, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő meséket hallgathatnak. 

December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A téren lehetőség nyílik az állatkerti állatok jelképes örökbefogadására is; az így összegyűlt adományokat az állatkerti állatok takarmányozására, gyógyítására és egészségmegőrzésére fordítják. 

December 20-án a Rákász Citera Zenekar kíséretével egy drámatagozatos iskolai csoport, a Komádi Színjátszó Kompánia betlehemes pásztorjátékát tekinthetik meg a látogatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.