Utcai szemetesbe szemetelt

"A bürokrácia megőrült" - megbüntették, mert takarított

Naponta több órát tölt azzal egy önkéntes tisztaságfelelős, hogy összeszedje az utcán szétdobált szemetet és egy kukához vigye, most mégis megbüntették őt, amiért kidobott egy pizzásdobozt.

2012.11.05 12:29ma.hu

Az elmúlt hat évben ideje jelentős részét azzal töltötte, hogy tisztán tartotta a közeli utcákat, mi több, még kitüntetést is kapott a helyi önkormányzattól a köztisztaságért végzett munkája elismeréseként, most mégis azon kapta magát a brit David Baker, hogy 75 fontra (26 ezer forint) bírságolták, amiért az utcai szemetesbe dobott egy pizzásdobozt és néhány postai borítékot. Az indoklás szerint a 39 éves önkéntes szemétszedő ezzel megsértette a törvényt, mivel ezek háztartási hulladéknak minősülnek, vagyis nem szabadna a közös szemétgyűjtőbe dobni.

"A bürokrácia megőrült" - csattant fel a korábban geológusként dolgozó férfi, hozzátéve, hogy úgy tűnik, a hivatal annyira kétségbeesetten próbál pénzhez jutni, hogy ennek érdekében senkivel nem tesznek kivételt. "Teljesen felháborítónak tartom, hogy azt büntetik meg, aki valójában megtisztítja az utcákat a szeméttől" - háborgott.

Baker akkor kezdett önkéntes missziójába, amikor megelégelte, hogy - a Daily Telegraph által nem megnevezett - város központjához közeli háza előtti utcát egyre több szemét árasztotta el. Azóta járta a környéket és egymaga gondoskodott arról, hogy a környék minél tisztább maradjon - épp ezért áll értetlenül a mostani bírság előtt. "Hogyan lehet valakit, aki tényleg a kukába teszi a szemetet, megbüntetni?!" - tette fel a költői kérdést.

Azt egyelőre nem tudni, hogy felülbírálja-e a városvezetés a bírságolási határozatot, tekintettel a férfi közösségi munkájára, vagy ragaszkodik a büntetéshez, és a pórul járt Bakernek lesz-e ezek után kedve még ingyen dolgozni az utcaseprők helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.