Nem a "skótság" miatt építkeznek hulladékból

Szemétkupacban imádkozhatnak a skótok

Különleges módját választotta a hulladék újrahasznosításának a skóciai Glasgow város Milton nevű kerülete, ahol szemétből akarnak új templomot és közösségi házat építeni.

2012.03.29 13:29MTI

A helyi Colston Milton Parish Church által útjára indított kezdeményezés során négy tonna sörösdoboz, tucatnyi fölöslegessé vált szállítókonténer, háromszáz ipari szállítólap és ötszáz használt gumiabroncs kezd "új életet" az épületek alkotóelemeiként.

A beruházás első szakaszában egy energiatudatosságra ösztönző központot fognak kialakítani a kijelölt füves területen, ahol hajdanán bérház állt, ma már azonban leginkább illegális autóversenyekhez, illetve szemétlerakónak használják a helyiek. A két szállítókonténer alkotta épület egy kiállításnak ad majd otthont, ahol az újrahasznosításról szerezhetnek hasznos információkat a látogatók.

Christopher Rowe tiszteletes szerint a "nagy ötlet" abban rejlik, hogy olyan alapanyagokat használnak, amelyek nem csupán fölöslegesek, de megszabadulni is nehéz tőlük. "A gumiabroncsok például nem mehetnek a szeméttelepre, mert felmelegítenék azt. Ám ezt a tulajdonságukat könnyen hasznosíthatjuk a hőszigetelés során" - idézte a tiszteletest a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

Az épületek tervezésével megbízott Hannah Buss már hozzá is látott a tárolók átalakításához, és a szigeteléséhez használt fapanelek kivitelezéséhez. A kezdeményezés szellemiségéhez igazodva ezeket is kiselejtezett állványzatokból alakítják ki.

Az energiaközpont után a templom következik, és a további tervek között szerepel egy színház, egy kávézó, egy galéria és egy irodaház is. Mint azt a helyi környezetvédelmi miniszter, Richard Lochhead elmondta: "A legutóbbi adatok szerint a skót háztartások már most a szemetük mintegy 44 százalékát újrahasznosítják. A pozitív eredmények ellenére még környezet-tudatosabb életmódra bátorítja az embereket, hogy Skócia valóban a "zéró pazarlás gazdasága" legyen."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.