Interaktív sírkő mutatja be az elhunytat

"Sírkő-profilja elavult, kérjük, frissítse!"

Interaktív sírkő mutatja be a temetőlátogatóknak az elhunytat, igaz, egy okostelefonra is szükség van hozzá, de ennek birtokában a QR-kód segítségével mindent megtudhatunk, amit a rokonok fontosnak tartanak.

2012.09.10 13:29ma.hu

QR-kódokkal látják el újabban a sírköveket, bár egyelőre csak Anglia néhány részén, elvétve fogadja az okostelefonokkal leolvasható kis négyzet alakú jel a temetőlátogatókat. Az interaktív fejfa mindenesetre az ötletgazdák szerint nemcsak forradalmi újítás, de reményeik szerint hamarosan ugyanolyan megszokott lesz a sírköveken, mint egy mécses az emlékmű mellett vagy egy fénykép az elhunytról a fejfán.

Az online oldalakon már teljesen elterjedt és megszokott kódok segítségével az érdeklődő pár másodperc alatt lekérdezheti az elhunytról azokat az adatokat, amelyeket családtagjai fontosnak tartanak megosztani másokkal: fényképeket, videókat, de még a családi kapcsolatokat is.

Az új, interaktív fejfa első megrendelője az 53 éves Gill Tuttiett lett, aki tavaly veszítette el férjét, Timothyt: az 55 éves férfivel váratlan szívelégtelenség végzett. Özvegye azért döntött úgy, hogy használja a speciális kódot, mert mint a The Sun című brit bulvárlapnak mondta, férje mindig is támogatta a technológiai újításokat. "Különösen szeretem, hogy magunk dönthetjük el, mi legyen az adatlapon, és ha valami nem tetszik, akkor egyszerűen csak levesszük" - magyarázta.

Gill véleménye szerint az új technika a jövőben jelentősen megkönnyítheti majd a családfa-kutatást is. Az ötletet az adta a szolgáltatás elindítójának, hogy az emberek gyakorta sétálgatnak a temetőben és nézegetik az emlékműveket, de többnyire csak találgatni tudják, vajon ki, vagy milyen lehetett az az ember, aki ott nyugszik. "A QR-kód segítségével mindent megtudhat, amit csak lehet" - mondta.

Az újítás egyelőre nem túl olcsó, de ki tudja, talán ha elterjed, ugyanolyan természetessé válik a temetések intézésekor, mint manapság a koporsó felirata vagy a koszorúk megrendelése: a kód 300 fontba (100 ezer forint) kerül, valamint egyszeri 95 fontot (32 ezer forint) kérnek a korlátlan tárhely biztosításáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.