Minden könyvért 4 nap mínusz jár

A könyvekkel együtt magukat is kiolvashatják a börtönből a rabok

Szokatlan, de vélhetően hatékony módszert eszeltek ki a brazíliai börtönökben a kultúra terjesztésére, igaz, a fő szándék a zsúfoltság csökkentése volt.

2012.06.27 11:29ma.hu

Az olvasásnak számos előnye van: az ember művelődik, számtalan új elméletet megismer, talán még jobb emberré is válik általa, de egészen mostanáig a pozitívumok között nem merült fel, hogy aki olvas, az hamarabb szabadul. Négy brazíliai állami börtönben azonban új intézkedést vezettek be: a rabok "kiolvashatják magukat" a börtönből, de legalábbis csökkenthetik a letöltendő büntetésük idejét.

A kormány bejelentése szerint könyvenként 4 napot engednek el akár a leghírhedtebb bűnözőknek is a büntetéséből, a felső korlát évi 12 könyvben van meghatározva, vagyis akár másfél hónapot is spórolhat a szorgalmasan olvasgató rab egy év alatt. Természetesen ha nagyon rákapna az olvasásra, ennél több könyvön is átrághatja magát, csak azokért már nem kap extra jutalmat a puszta élvezeten túl.

A raboknak azonban nemcsak olvasniuk, hanem írniuk is kell ahhoz, hogy a börtönőr négy nappal előbbre állítsa a naptárat: a filozófiai, tudományos vagy klasszikus irodalmi művekből olvasónaplót kell készíteni, a könyv kikölcsönzésétől négy hét áll rendelkezésükre, hogy egy esszét írjanak az olvasott műről, amely "megfelelően tagolt, mentes a javítgatásoktól, ízléses elrendezésű és megfelelően olvasható betűkkel íródott".

"A rabok sokkal felvilágosultabban és tágabb ismeretekkel felszerelkezve hagyhatják később maguk mögött a zárt falakat" - magyarázta az egyik ügyvéd, aki a programban könyvek adományozásával vesz részt. "Jobb emberré válnak" - tette hozzá. Ám nem mindenki részesülhet ebben a kedvezményben: a programba jelentkező rabok közül a speciális központ választja ki, kik nyerhetnek bebocsáttatást a könyvtárba és korábbi kibocsáttatást a nagykapun.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.