Támasz nélkül maradtak az öregek

Az államnak mentek a kínai szülők: halott gyerek után sem szülhetnek újra

Méltatlannak tartják az egyketörvényt azok a középkorú vagy idősebb szülők, akik elvesztették egyetlen gyermeküket, így támasz nélkül maradtak öreg napjaikra. Többen pert fontolgatnak az állam ellen.

2012.06.26 11:29ma.hu / MTI

Rosszul jártak azok a kínai szülők, akik hiába tartották be az 1970-es évek végétől érvényben lévő úgynevezett egyketörvényt, most támasz nélkül maradtak öregkorukra. Noha több millióan lehetnek érintettek a túlnépesedést megakadályozó politika következményeivel, még mindig kevesen mernek szembeszállni a rezsimmel, de mintegy 80 szülő úgy döntött, megpróbál pert indítani az állam ellen.

Keresetükben elsősorban azt emelték ki, hogy méltatlannak tartják, hogy ha az az egy gyermekük, akit az állam "engedélyezett" számukra, valami ok miatt elhalálozik, akkor ők teljes egészében magukra maradnak. Úgy vélik, a kialakult helyzetért az illetékes kormányzati szerv tehető felelőssé - adta hírül a Kínában megjelenő, de angol nyelvű Global Times című napilap.

A pert fontolgatók többsége olyan szülő, akiknek egyetlen gyermekük már eleve nagykorú volt, amikor balesetben vagy betegségben elhunyt, ők pedig túl öregek ahhoz, hogy újabb örökösről gondoskodjanak. A távol-keleti országban a nyugdíjasellátás meglehetősen elégtelen szinten áll, az efféle esetekben hiába ír elő a törvény rendszeres segélyt, ez egy 49 évnél idősebb nő esetében mindössze havi 6000 forintnak megfelelő összeg, de a felső határ is csak a 36 ezer forintot éri el és azt is csak egyedi döntés alapján kaphatják a 40 év feletti anyák.

A lapnak nyilatkozó egyik apa, egy 57 éves férfi a 25 évesen elhunyt lányát gyászolja, aki az Egyesült Államokban szenvedett autóbalesetet. Hangsúlyozta, hogy nem az egykepolitika ellen tiltakozik, hanem azt nehezményezi, hogy most épp a törvénytiszteletének és a szabályok betartásának esett áldozatul. Egy csaknem 1200 fő által aláírt petícióban komolyabb társadalombiztosítási támogatást követelnek.

Egy kantoni napilap szerint évente mintegy 76 ezren halnak meg 15-30 éves koruk között, vagyis a jelenleg egymillióra becsült család száma egyre növekszik, ahol hasonló nehézségnek néznek elébe az idősödő szülők. A pert egyébként azért vették fontolóra, mert számtalan, a hivatalok előtt átvirrasztott éjszakát követően is mindössze újabb és újabb ígéretekkel lett tele a tarsolyuk és ezt megelégelték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.