Olivia Pope eltünteti a problémákat

Botrány a filmcsatornán - Ruttner György is megszólal

Amikor egy államfő botrányba keveredik, az ügyvédek csapata már nem elég: oda profi krízis-managementre van szükség. Lehallgatás, megfigyelés, hackerek... - Elkerülhető a robbanás?

2012.04.26 09:29ma.hu - S. Á.

Félrelépés, sikkasztás, vesztegetés, gyilkosság, erőszak... Szinte nem telik el nap, hogy ne jelenjen meg ilyen hír a sajtóban, és minél ismertebb az elkövetéssel vádolt személy, annál jobban esik csámcsogni rajta. A rossz hír ráadásul természeténél fogva olyan, hogy akkor is gyorsabban terjed a jónál, ha nincs valós alapja: mire az érintett észbe kap, már megállíthatatlanul robog a szakadék felé, és végül hiába bizonyítja be a nyomozás az ártatlanságát, a közvélemény menthetetlenül leírta.

Vagy mégsem annyira menthetetlenül? Egyáltalán meg kell-e várni a botrány kirobbanását, mielőtt elővesszük a tűzoltókészüléket? Efféle kérdéseket feszeget a Universal Channel május 8-án induló vadonatúj sorozata, amely az Olivia Pope (Kerry Washington) jogásznő vezette csapaton keresztül mutatja be, milyen eszközei vannak egy profi kríziskezelő, vagy inkább krízismegoldó teamnek.

"Jogászok vagyunk, de ez nem jogi cég" - hangzik Olivia intelme, és valóban, az ügyvédekből, magánnyomozókból és hackerekből álló társaság több egy átlagos ügyvédi irodánál. Az ő céljuk nem az, hogy a bíróság előtt tisztára mossák a bajba keveredett elitet: az ő céljuk az, hogy a bíróságig el se jussanak, sőt, lehetőség szerint a piszkos titkok örökre rejtve maradjanak.

Ám néha mérlegelni kell, és az erkölcsi határokat még Olivia Pope sem hajlandó átlépni, még akkor sem, ha néha úgy tűnik: megpróbálja kicsit kijjebb tolni azt.

Kerry Washington, Olivia Pope-ként (Fotó: Universal)

A sorozat kapcsán ki mást kérdezhettünk volna, mint a rendhagyó technikáiról és kreatív jogi megoldásairól (is) ismert ügyvédet, Dr. Ruttner Györgyöt? A sztárügyvéd - bár ő maga nem szívesen használja ezt a megnevezést - a közelmúltban több hírességet is védett olyan ügyekben, amelyeket méltán minősíthetünk botrányosnak, ám az esetek többségében épp neki köszönhetően nemcsak a bíróság előtt sikerült feketéből szürkére, sőt, néha világosszürkére mosni az áldozatot, hanem a közvélemény előtt is.

Köszönhető ez elsősorban annak a tudatos hozzáállásnak, mely szerint a reflektorfényben álló embereknek nemcsak a tárgyalóteremben kell megvívniuk a csatáikat és nemcsak jogilag kell tisztázni a bűnüket.

Példaként Stohl Andrást említette, aki egyrészt letöltötte a rá kiszabott öt hónapos büntetést és példásan viselte az ítéletet, másrészt viszont tudták: a börtönből kiszabadulva újra a közönség elé kell állnia és a szemébe kell néznie estéről estére, valahányszor színpadra vagy kamera elé lép. Az amerikai gyakorlattal ellentétben azonban, ahol egy efféle helyzeten a jogász mellett krízismenedzser, kommunikációs szakember, magánnyomozó és hacker dolgozik, itt csak az ügyvéd kreativitására lehet számítani.

Dr. Ruttner György az új sorozatról az első rész megtekintése után elmondta, ígéretesnek tartja, és nemcsak azért, mert végig tartani tudták a feszültséget és a néző érdeklődését. "Különleges, a szakmájuknak élő profi szakembereket ismertünk meg a szereplőkben és - szerintem - sok filmbeli körülmény igenis elgondolkoztató számunkra, gyakorló magyar jogászok számára is. Az új kor a technikai vívmányai, a bizonyítás új lehetőségeit teremtik meg, amellyel a jog adta kereteken belül élni kell" - ecsetelte a ma.hu-nak.

Olivia Pope és csapata (Fotó: Universal)


Olivia Pope-ról a nézőnek könnyen alakulhat ki olyan képe, mint egy túlságosan is karrierista nő, aki a feladat - megvédeni az ügyfelet bármi áron - érdekében kész akár az igazságot is feláldozni. Ám Ruttner ügyvéd úr szerint mindazzal együtt, hogy a sorozatbeli jogásznő számára valóban csak az ügyfél érdeke létezik, mégsem lehet abszolút értelemben beszélni erről.

"Azért ezt árnyaltabban kell megközelíteni, mert igenis az igazság is számít, arról nincs szó, hogy azt fel kellene áldozni" - fogalmaz. Hitvallása, hogy mindenkinek maximálisan kell a saját ügyfele érdekeit képviselni, függetlenül attól, hogy épp vádlóként vagy vádlottként szerepel az adott perben, ám mint mondja: "az eljárás során mindenkinek megvan a feladata és akkor kerülünk legközelebb az igazsághoz, ha ebben az eljárásban mindenki jól végzi a feladatát".

Botrány - premier május 8-án 21.20-kor a Universal Channelen

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.