A transzneműség nem kizáró ok

Indulhat a szépségversenyen - de király lesz vagy királynő?!

Felülvizsgálta saját korábbi döntését Donald Trump, a Miss Universe szépségverseny tulajdonosa és végül zöld utat adott egy olyan versenyző indulásának, aki eredetileg férfiként látta meg a napvilágot.

2012.04.04 17:29ma.hu

Jenna Talackova 23 évvel ezelőtt minden kétséget kizáróan kisfiúként látta meg a napvilágot, ám ahogy cseperedett, egyre inkább tudta, teste és lelke szöges ellentétben áll egymással: gondolkodásmódja, érzelmei és minden egyéb szempontból nőnek érzi magát. Olyannyira biztos volt magában, hogy végül négy évvel ezelőtt rászánta magát a nemváltoztató műtétre, mára pedig gyönyörű nőként élheti úgy az életét, ahogyan mindig is szerette volna.

Csakhogy hiába áll a hivatalos papírjaiban is az, hogy ő nő, a Miss Universe Canada versenyen mégis megtiltották a nevezését, azt kifogásolva, hogy születésekor még nem az volt. A 65 legszebb közé beválogatott magas, szőke szépség a bírák szerint "hamis adatokat" közölt a jelentkezési lapján, amikor azt állította, hogy nőként született. Jenna azonban nem nyugodott bele a döntésbe és jogi képviselője segítségével kezdeményezte a "született nő" kitétel törlését a versenyszabályzatból.

"Ez a feltétel elavult, előítéleten, félelmen és sztereotípiákon alapul" - jelentette ki Gloria Allred ügyvéd. Az ügy akkora visszhangot keltett nemcsak Kanadában, de az egész Egyesült Államokban is, hogy a világverseny jogtulajdonosa, Donald Trump végül a nyomás hatására feloldozta a tiltás alól Talackovát.

"Addig, amíg eleget tesz a nemek elismeréséről szóló kanadai követelményeknek - és, miként tudjuk, azoknak megfelel -, Jenna Talackova szabadon részt vehet a Miss Universe Canada megmérettetésén" - fogalmazott Michael Cohen, Donald Trump különleges tanácsadója. Egyúttal tolmácsolta Trump jókívánságait Talackovának.

A szépségkirálynő-választás végső felvonását Torontóban tartják május 19-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.