Barátjának csak a holttestét találták meg

Tíz napig csak víz: pacemakerrel, cukorbetegen túlélte a sivatagot

Cukorbetegsége és szívritmus-szabályozója ellenére a körülményekhez jól van az a férfi, aki egy baleset után a Nevadai sivatagban rekedt, segítségért induló barátja azonban nem élte túl a kalandot.

2012.03.30 13:29ma.hu / MTI

A csodával határos módon élt túl egy sivatagi balesetet egy 76 éves cukorbeteg férfi, bár utóbb három alkalommal is szívkoszorúér-áthidaló műtétet kellett végrehajtani a pacemaker által szabályozott szívén. Barátja, akivel együtt indultak útnak, nem volt ilyen szerencsés: már csak a holttestét tudták a sivatagból kihozni.

A 76 éves James Klemovich és 75 éves barátja, Laszlo Szabo Nevadában vágott neki a szinte teljesen lakatlan vidéknek, hogy megnézzék az északnyugati bányákat, ám gépkocsijuk elakadt és nem lehetett sehogy sem kimozdítani. Mivel a 15 ezer négyzetkilométernyi területen alig hétezer ember él, nem volt sok esélyük, hogy valaki észrevegye a tüzet, amit gyújtottak, térerő híján pedig mobiltelefonon sem tudtak segítséget kérni.

Miután nem készültek több napos útra, csak egy könnyed kirándulásra, semmi élelem nem volt náluk és a vizük is hamar elfogyott. Egy idő után a talaj mélyedéseibe terített törülközők és ásványvizes palackok segítségével próbáltak elegendő vizet gyűjteni az ebben az évszakban még havas helyen, de hat nap után Szabo úgy döntött, elég volt a tétlen várakozásból, maga indult el segítségért. Eltűnésüket családtagjaik ugyan jelentették a hatóságoknak, de ők nem akadtak a nyomukra.

Négy nappal később a még mindig reménykedő Klemovichra terepgyakorlatozó katonák bukkantak rá a körülményekhez képest kifejezetten jó állapotban. Barátja holttestét alig egy mérfölddel távolabb találták meg, a halál pontos okát csak a boncolás után tudják megmondani.

A túlélő és felesége épp a megtalálás előtti napon ünnepelték (volna) a 48. házassági évfordulójukat, Joanne Klemovich azt mondta: ennél szebb ajándékot nem is kaphatott volna a neves alkalomra, mint a katonák hívását, hogy a férjét életben megtalálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.