Kevesen hittek a túlélésében

Rakonczay előkerült - a feleségnek lett igaza!

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Rakonczay Gábor utoljára életjelet adott, egyszemélyes kenuján felmondta a szolgálatot az összes kommunikációs eszköz. Felesége mindvégig bizakodott, hogy férje él, csak nem tud jelentkezni.

2012.03.26 09:29ma.hu

Február elején jelentkezett legutóbb Rakonczay Gábor, aztán heteken keresztül semmit nem lehetett róla tudni, sokan már úgy vélték, szinte minimális az esély arra, hogy még életben van. Nem sokkal később az ismert borász fia, Szeremley Huba is útnak indult, hogy a kalandvágyó kenus erősen hiányos járművével ellentétben egy csúcstechnikával felszerelt hajóval próbálja meg felkutatni az eltűnt sportolót, de mint később bevallották, olyan volt, mintha tűt keresnének a szénakazalban.

A műholdas telefont Rakonczay február 6. óta nem kapcsolta be, így még a készülék helyzetét sem lehetett meghatározni, mindössze annyit tudott mindenki, hogy a kenus január 25-én kezdte meg óceánkörüli útjának második szakaszát, amely a kanári-szigeteki Las Palmastól a karib-tengeri Antiguáig tartott. A tervek szerint erre csaknem három hónapot adott magának, így április 10. körülre várhattuk érkezését és jelentkezését.

Fotó: MTI


A sportoló felesége minden negatív visszhang ellenére megőrizte optimizmusát és kitartóan ismételgette, hogy férje életben van, csupán nem tud jelezni, még a közelében lévő hajók láttán is meg kellett gondolnia, kilő-e egy jelzőrakétát a szűkös készletből. Az út első szakaszát - a portugáliai Lagostól Las Palmasig - rekordidővel, 20 nap helyett 16 alatt tette meg.

A mostani második szakaszt is gyorsabban teljesítette a tervezettnél, 80 nap helyett végül hétfő hajnalban jelentette Rakonczay Viktória, hogy férje a 61. nap éjjelén jelentkezett, annyit mondott: "kikötöttem". Mint kiderült, a műholdas telefon azért ment tönkre, mert belement a tengervíz.

A rekordkísérlet, melyben Rakonczay elsőként kelte át kenuval az Atlanti-óceánt, immáron sikeresnek mondható, a feleség a tervek szerint már kedden elindul férje után és a héten hazaérkeznek.

"Amikor felborult, a kenu fejjel lefelé stabillá vált, a tőkesúly fölfelé állt és a víz a szellőzőn keresztül ömlött befelé. A hajó annyira megtelt vízzel, hogy csak körülbelül 10 centiméternyire látszott ki a vízből. Gábornak egy nagy hullám segítségével sikerült visszabillentenie a hajót, aztán két napig küzdött azzal, hogy egyenesben tartsa és hátulról kapja a hullámokat, nehogy megint felboruljon" - mondta el Rakonczay Viktória az MTI-nek, magyarázatképp a hosszú "hallgatásra".
A sportoló Vitéz nevű kenuját Fa Nándor tervezte és építette, az egyedülálló óceánjáró próbatétel pedig 2011. december 20-án vette kezdetét. Az első szakaszt 20 helyett nem egész 17 nap alatt teljesítette Rakonczay, január 6-án érkezett Las Palmasba, ahonnan 25-én indult tovább a második, 5200 kilométeres távra. A mostani 61 napos szintidővel felesége szerint valószínűleg évtizedekig a legjobb időt fogja tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.