Kétszer került börtönbe a tisztaság miatt

Lecsukták: narkónak nézték a fürdősóját

Nem akart semmi rosszat, csak tisztálkodni az a férfi, akit a hatóságok két hétre börtönbe zártak, aztán újra lecsukták, mert kényszerű fogvatartása miatt lejárt a vízuma.

2012.03.27 09:29ma.hu

Egy zsúfolt fokvárosi börtönben sínylődött két héten keresztül egy brit férfi, mert a helyi rendőrök azt hitték a nála talált nagy mennyiségű fürdősóra, hogy kristályos metamfetamin. A 34 éves Peter Parnellnek meg kellett várnia, míg a laboratóriumi tesztek igazolták szavait: a talált anyag tényleg nem más, mint ártalmatlan kozmetikum.

"Teljes zűrzavar volt az a két hét" - mondta ügyvédje a szabadulás után. A férfit ugyanis egy olyan cellába zárták, amely eredetileg 20 fő befogadására alkalmas, de most hatvanan zsúfolódtak össze benne. "Peter feje teljesen össze volt kavarodva, mikor kiszabadult, mélységesen megrázta őt az eset. Végül megkönnyebbült, hogy nem emeltek vádat. Az egész teljesen nevetséges" - magyarázta a jogi képviselő.

Parnell három hónappal korábban, decemberben érkezett Dél-Afrikába, ahol menyasszonya él, amikor február 29-én megjelentek nála a hivatalnokok házkutatási paranccsal. Maguk is meglepődtek, amikor megtalálták a 9,5 kilónyi tiszta kristályt és úgy vélték, ez nyilvánvalóan kábítószer, amelynek összértéke a 900 ezer fontot (300 millió forint) is elérheti. A férfi hiába mondta nekik, hogy ez egyszerű fürdősó, azonnal kattant a csuklóján a bilincs és mire felocsúdott első döbbenetéből, már a börtönben találta magát.

Az épület egyébként a hírhedt Pollsmoor börtön volt, ahol az egykori dél-afrikai elnök, Nelson Mandela is 27 éven keresztül raboskodott. A sors iróniája, hogy a férfi vízuma március 8-án lejárt, így aztán amikor végre tisztázódtak az ellene felhozott vádak, azonnal vissza is került a börtönbe, akkor ugyanis arra hivatkoztak a hatóság emberei, hogy nem hagyta el időben az országot.

Újabb két hétbe tellett, mire sikerült meggyőzni a rendőrséget és a bevándorlási hivatal dolgozóit, hogy ez utóbbi végképp nem az ő hibája, hisz nála jobban senki sem szerette volna, ha március 8-án szabadon távozhatott volna az országból.

Végül a múlt hét második felében kapta vissza útlevelét, de még mindig nem tudta túltenni magát a bizarr élményen. Ha valóban drog lett volna nála, akár 10 év is lehetett volna a büntetése, a mostani tévedéssel kapcsolatban azonban a rendőrség és a letartóztatást végző elit alakulat sem szolgált részletes magyarázattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.