Az elmúlt 20 év legemlékezetesebb reklámjai

Szerintünk? Egy Pepsi a Szigeten és csók a chokito után

Lehet utálni, lehet szidni, lehet elkapcsolni, de akár tetszik, akár nem, a reklámok bizony részei életünknek, körülvesznek akkor is, ha nem akarjuk, sőt, gyakran észre sem vesszük. Aztán jól nosztalgiázunk rajtuk.

2012.03.01 11:29ma.hu

Van, ami az őrületbe kerget, mást meg szinte észre sem veszünk, mégis beeszi magát a tudatunkba, és a legközelebbi vásárlásnál nem azért választjuk az A mosóport a B helyett, mert az mos tisztábbra, hanem mert előző este azzal mutatták be, hogy a blúz hófehéren, ráadásul csontszárazan, mi több: vasalva jön ki az épp leállított mosógépből.

A reklámokhoz amúgy is valamiféle egyezményes közvélekedés szerint kizárólag egy dolog társul: manipulálnak, becsapnak, átverik a szegény, ártatlan fogasztót. Aztán meg jön egy magazin, amelyik azt mondja, még emlékezzünk is vissza a korábbi reklámokra?! Mi több, úgy gondolják, hogy némelyik hirdetés kifejezetten szórakoztató?

Igen, szerencsére a sok idegesítő és mondjuk ki, időnként bizony bárgyú reklám között szép számmal találunk olyanokat, amelyek nem arról szólnak, hogy hogyan nyomjanak le egy újabb csodagyógyszert a torkunkon (jellemzően hashajtót vacsoraidőben), hanem szórakoztatnak.

Az idén 20. éves fennállását ünneplő Kreatív épp ezeket igyekezett összeszedni, természetesen a nézők szavazatai alapján. És láss csodát: valóban szórakoztató összeállítás született, a tág időbeli távlatnak köszönhetően pedig már-már kortörténeti lenyomatként is szolgál a 20 legjobbnak kikiáltott hazai reklámfilm.

A dobogó legfelső fokán a Janklovics Péter által prezentált Sziget-reklám áll, aminek köszönhetően a színész a mai napig nem tudja levetkőzni "a szigetes Peti" jelzőt, noha eltelt néhány év és a sztár jónéhány emlékezetes produkcióban szerepelt azóta, nemcsak a legnagyobb hazai pénzintézet újabb reklámfilmjeiben, de rendszeres fellépője a Dumaszínháznak is. Azt viszont mindenképp neki köszönhetjük, hogy a Prodigy együttest gyakorta tréfásan prodidzsájnak ejtjük.

A második helyezettnél kevésbé a humor, sokkal inkább a látvány dominál, az Unicum "sportutca" című reklámfilmjéről van szó, ahol látványos technikai megoldásokkal találkozunk, miközben az aszfalt úszómedencévé, a Petőfi híd vitorlástóvá, a háztetők pedig lóversenypályává alakulnak át.

Persze erre a legkönnyebb emlékezni, hisz ez a reklám ma is rendszeres eleme a tévébe beszúrt szüneteknek, nem úgy, mint a "Szia, Kata vagyok, van még egy Pepsid?" című klasszikus.

A TOP20-ban olyan gyöngyszemekre is rálelhetünk, mint a lista egyetlen médiakampányát képviselő "szerintem" film az RTL Klubon, ez az elhíresült gumicsirkés film, aztán ott van a ronda és finom Chokito, a tudakozó "Mi a szösz?"-ös reklámja, az első ideges csók emlékét felidéző (akkor még) Pannon-reklám, vagy a konkurens Vodafone "csúcsidő van!" alkotása.

Az italok egyébként tarolnak, az üdítő és a "keresztes" rövidital mellett két sörreklám is bekerült a legemlékezetesebb húsz közé, de ott van Szőke kapitány és "a jövő kábelszolgáltatója", két banki hirdetés és mielőtt elfelejtenénk: ugye mindenki fejből mondja, hol van Klapka zálogháza?

A legjobb 20 reklámfilm

1. helyezett: Sziget - Prodidzsáj
2. helyezett: Unicum - Sportutca
3. helyezett: Pepsi
4. helyezett: Szerintem
5. helyezett: Chokito
6. helyezett: Holsten Antal Nimróddal
7. helyezett: Mi a szösz?
8. helyezett: Pannon - Csók
9. helyezett: Vatera Vera
10. helyezett: Soproni Ászok - Nyitom már!
11. helyezett: Magyar Narancs
12. helyezett: Kovács János megveszi élete második autóját
13. helyezett: Szemlédi András ötöslottó-nyertes
14. helyezett: McDonald's - Szia
15. helyezett: BB - Emese
16. helyezett: Borsodi - A stég
17. helyezett: UPC - Szőke kapitány
18. helyezett: Vámház körút 9.
19. helyezett: Csúcsidő van
20. helyezett: Postabank

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.