Lerántotta a leplet kollégáiról a balett-táncosnő

Anorexiások vagy sem - avagy mondj igazat, kirúgnak a balettől?!

Kirúgták a milánói Scalából az egyik balett-táncosnőt, miután könyvében leplezetlenül írt a balerinákat jellemző kényszeres koplalásról és annak hatásairól. Az operaház cáfolja, hogy táncosai anorexiával küzdenének.

2012.02.06 07:29ma.hu / MTI

Vasfegyelmű diétát kell tartaniuk a táncosoknak, ami minden ötödik balerinánál táplálkozási problémához vezet, de súlyosabb gond, hogy tíz táncosnőből hétnek elmarad a menstruációja - írta 2010-ben megjelent könyvében a milánói Scala balettkarának egyik táncosa, ami miatt most kirúgták a világhírű operaházból.

Fotó: Dragoart

Maria Francesca Garritano La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról) című könyvében ráadásul nem pusztán rosszul fogalmazott, mert egy későbbi interjúban megerősítette, hogy a táncosok jelentős hányada anorexiával küzd.

A sztár a Scala balettiskolájában kezdte balett-táncosi tanulmányait, onnan került az operaház balettkarába, majd később szólistává "nőtte ki" magát. Vallomásában kifejti, hogy már gyermekkoruktól kezdve "terror alatt tartják" a balerinákat a pluszkilók ellen, ám ezt a Scala vezetősége nem nézte jó szemmel, másfél évvel a könyv megjelenése után úgy döntöttek, elbocsátják állásából Garritanót.

"Kijelentései rossz fényt vetnek a színházra és balettiskolájára" - indokolták közleményben a kirúgást, hozzátéve, hogy felbomlott a munkaadó és a balett-táncosnő közötti bizalom is. Hangsúlyozták, hogy kilenc táncosnő is épp gyermeket vár, ami egyértelműen bizonyítja, hogy Garritano állításai nem állják meg a helyüket. "Itt lenne az ideje tudomásul venni, hogy az anorexia valós problémának számít a balett világában" - reagált minderre a 33 éves sztár.

Volt kollégái sem álltak ki mellette, Carla Fracci korábbi táncművész emlékeztetett rá, hogy egy balett-táncosnak napi több órás kemény próbákon kell részt vennie, amit koplalással lehetetlen lenne kibírni. A párizsi operaházban táncoló Eleonora Abbagnato is azt hangsúlyozta a sajtóban, hogy ő még tésztát is eszik. "Lehet, hogy Garritanónak voltak problémái a saját testsúlyával" - jegyezte meg.

A Scala balettkara nyolcvan főből - közülük negyvenöt nőből - áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.