Eltévedt a hegyen, a fagyhalál fenyegette

Eltüzelte a pénzét, hogy életben maradhasson

A nála lévő pénzzel tüzelt egy havas hegyen eltévedt férf, míg a mentőcsapatok rátaláltak. Utóbb kiderült: ennek köszönheti, hogy életben maradt és komolyabb következmények nélkül vészelte át a kalandot.

2012.01.19 11:29ma.hu

Egyszerű kirándulásnak indult a vietnámi háború egykori veteránja számára az amerikai Washington állambeli hegyi túra, ám kis híján végzetessé vált a kaland, amikor eltévedt a Rainier-hegyen és a hó fogságába esett. A 66 éves, dél-koreai származású Yong Chun Kim, aki most Tacomában él, utóbb bevallotta: nagyrészt a katonai múltja segített neki a túlélésben, az ott megtanult apró trükköknek köszönheti, hogy a mentőcsapatok megérkezéséig át tudta vészelni az életveszélyes hideget.

A veterán először néhány falevelet gyűjtött össze, hogy azok tüze mellett melegedjen, de a hó alatt egyre nehezebben talált használható avart. Eleinte egy szikla védelmében próbált ellenállni a hidegnek, de aztán úgy döntött, megpróbál lejutni a hegyről és útnak indult. Csakhogy a hó helyenként annyira mély volt, hogy még lélegezni sem nagyon tudott a kimerítő meneteléstől, úgyhogy végül néhány fa gyűrűjében húzta meg magát, hogy legalább részben védve legyen a dermesztő fagytól.

Amikor a mentőegységek rátaláltak a férfire, csupán enyhe sérüléseket találtak rajta, amelyek még kórházi ellátást sem igényeltek, körülötte pedig elszenesedett személyes tárgyakat: zoknit, sebkötözőt, fogkefét, valamint 1 és 5 dolláros bankjegyek maradványait - ezeket égette el, hogy némi meleget kapjon.

Yong Chun Kim 16 társával együtt szinte minden héten megtette azt az utat, ahol most kis híján odaveszett: az egyik meredek szakaszon lecsúszott és elvesztette társait. Bár a rádión sikerült kapcsolatban maradniuk, kiderült, hogy összezavarodott, és nem az ösvény egy későbbi szakaszán várta be a többieket, hanem az ellenkező irányba indult el. Két napig bolyongott a nemzeti parkban, nagyjából egy mérfölddel távolabb találtak rá, mint ahol utoljára látták.

"Rettentő szerencsés, ez egy áldás és egy csoda" - mondta a mentők egyik tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.